Original title:
Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader.
Translated title:
Analysis of biologically active substances in apricot oil
Authors:
Valasová, Denisa ; Márová, Ivana (referee) ; Němcová, Andrea (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na analýzu biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej se v poslední době začal hojně využívat v kosmetickém průmyslu, zejména jako masážní olej nebo součást hydratačních krémů. Cílem této práce je charakterizace a posouzení kvality meruňkového oleje, stanovení obsahu vybraných aktivních složek, prostřednictvím řady analytických metod, a následné využití tohoto oleje právě v kosmetice a potravinářství. Práce je založena na porovnání kvality čistého meruňkového oleje a oleje po procesu fermentace. Bylo zjištěno, že olej z meruňkových jader skutečně obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Také byla potvrzena výborná antioxidační aktivita meruňkových jader, zejména těch po fermentaci. Mimo antioxidační aktivitu, obsahují vzorky po fermentaci poměrně velké množství tokoferolu. Vitamín E je důležitý pro vychytávání volných radikálů v lipidových dvojvrstvých, tudíž pro zpomalení stárnutí, ochraně membrány a také k prevenci možných kardiovaskulárních a onkologických chorob. Dále byly v diplomové práci potvrzeny nejen hydratační účinky krémů s meruňkovým olejem, ale také jejich schopnost zábrany transepidermální ztráty vody z epidermis. Krémy byly testovány na pěti probandech, ve věku 23–24 let, s různým typem pleti. Po aplikaci krémů na jejich pokožku se výrazně zlepšily tyto vlastnosti, pleť byla regenerovaná a hydratovaná po dobu 24 hodin od ošetření.
The Master’s thesis is focused on the analysis of biologically active substances in apricot kernel oil. Apricot oil has recently begun to be widely used in the cosmetics industry, particularly as a part of massage oils or as part of moisturizing creams. The aim of this thesis is to characterize and assess the quality of apricot oil, determination of the content of selected active ingredients, through a series of analytical methods, and subsequent use of this oil in cosmetics and food industry. The thesis is based on the comparison of the quality of pure apricot oil and the oil after the fermentation process. It has been found that apricot kernel oil actually contains large amounts of unsaturated fatty acids. The excellent antioxidant activity of apricot kernels was proven too, especially those after fermentation. In addition to antioxidant activity, the samples contain a relatively large amount of tocopherol after the fermentation. Tocopherol is important for the uptake of free radicals in lipid bilayers, thus slowing down aging, protect the membranes and also prevent from possible cardiovascular and oncological diseases. Furthermore, in the Master’s thesis there were confirmed not only the hydration effects of creams with apricot oil, but also their ability of inhibic transepidermal loss of water from the epidermis. Creams were tested on five probands, aged 23–24, with different skin types. After the application of creams to their skin, these properties greatly improved, the skin has been regenerated and hydrated for 24 hours after the treatment.
Keywords:
antioxidant activity; apricot kernel oil; moisturizing effects; tocopherol; antioxidační aktivita; hydratační účinky; meruňkový olej; tokoferol
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/65005