Original title:
Podniková kultura
Translated title:
Corporate culture
Authors:
Pejšová, Lucie ; Pilař, Ladislav (advisor) ; Bednarčík, Zdeněk (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na podnikovou kulturu v nadnárodních společnostech rychlého občerstvení, na vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, a především na existenci fenoménu zvaného rychlá kariéra, který se s nadnárodními řetězci rychlého občerstvení stále častěji spojuje, a je předmětem diskuzí.
Nejprve je práce zaměřena na teoretickou část, tedy na vysvětlení základních pojmů, které jsou s touto problematikou neodmyslitelně spjaté. Jsou zde vysvětlené také návaznosti a specifika podnikové kultury jako takové a kultury podnikové vůbec. Jsou zde také vysvětlené některé často zaměňované pojmy, které po zaměnění svých významů způsobují nepochopení dané věci.
Dále v praktické části je již proveden vlastní výzkum podnikové kultury, vyjádření specifických pohledů a názorů na tuto kulturu, a je provedeno šetření pomocí dotazníkového průzkumu (provedeného osobně), který se zaměřil na nadnárodní společnosti řetězců rychlého občerstvení.
Závěrem této práce je vyhodnocení zjištěných výsledků z dotazníkového šetření
a navržení možných způsobů nápravy.
This work is focused on corporate culture in multinational fast food corporate companies, and on the relationship between employee and the employer and especially on the existence of the phenomenon named fast career, which is more and more associated with international fast food corporate companies and is a topic of discussions.
First this work is focused on theoretical part, therefore on explanation elementary notions which are inseparably linked with this issue. There they are also explained some continuity and specifics such as corporate culture and corporate culture at all. It also explains some often mistaken notions that after confusion over they meanings cause misunderstanding of the case.
In the practical part is the research of the corporate culture, the expression of specific views and opinions on this culture, and the investigation is done using a survey (conducted in person), which is focused on the multinational fast food chains.
In conclusion, this study is the evaluation of the results of a questionnaire survey
and suggesting possible remedies.
Keywords:
podniková kultura; rychlá kariéra; rychlé občerstvení