Název:
Laparoskopická versus otevřená technika u operací pro kolorektální karcinom
Překlad názvu:
Laparoscopy versus open technique at operations of colorectal carcinoma
Autoři:
Potáčová, Barbora ; Guňková, Petra (vedoucí práce) ; Kryštof, Jozef (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou chirurgické léčby kolorektálního karcinomu, který je druhým nejčastějším nádorem v České republice u mužů i žen. Studie byla vyhodnocena z dat pacientů, kteří podstoupili elektivní operaci pro toto maligní onemocnění laparoskopickou nebo otevřenou technikou na Chirurgické klinice Fakultní nemocnice v Ostravě. Díky významnému technickému pokroku v posledních letech se zdokonaluje laparoskopická technika v oblasti břišní chirurgie a některé z moderních nástrojů jsou běžně využívány také v klasické otevřené chirurgii. Ve statistickém vyhodnocení jsou porovnávány obecné charakteristiky pacientů, mezi něž patří věk, pohlaví, zařazení do ASA klasifikace (American Society of Anaestesiologists) a BMI (Body Mass Index). U obou typů operací jsou dále porovnávána data týkající se operace. Analýzou dat, které se týkají délky hospitalizace a pooperačních komplikací je zhodnocen pooperační průběh u skupiny laparoskopicky a skupiny otevřeně operovaných pacientů. Výsledky jsou statisticky vyhodnoceny, zaznamenány v tabulkách a zobrazeny v grafech.This diploma work is engaged in issue of the colorectal carcinoma surgery, which is the second most often tumour in the Czech Republic at men and women. The study was analysed from the data of patients, whose endured elective operation for colorectal carcinoma with laparoscopic or open-technique at the Surgery clinic of the University hospital in Ostrava. Due to important technical progress in recent years innovates this laparoscopic technique in area of abdominal surgery and some of modern instrumentations are routinely used in open surgery too. In statistical analysis are compared demographic and clinical characteristics of patients. To these characteristics belong age, sex, ASA clasification (American Society of Anaestesiologist) and BMI (Body Mass Index). By both types of operation are farther compared data concerned with operation. The analysed data, which are the hospitalization length and the postoperative complications, lead to valuation of postoperative process at the group of laparoscopic operated patients and open operated patients. Results are statistical evaluated, documented in tables and displayed in graphs.