Název:
Funkce stravy v kontextu tradiční vietnamské medicíny
Překlad názvu:
The function of food in the context of traditional Vietnamese medicine
Autoři:
Procházka, Tomáš ; Hlavatá, Lucie (vedoucí práce) ; Slavická, Binh (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá tradičním vietnamským stravováním s důrazem na jeho léčivou či preventivní funkci. V první části pojednává obecně o vietnamské stravě, popisuje její základní součásti. Stručně představuje vývoj tradiční vietnamské medicíny a zaměřuje se na osobnosti, které byly pro ni nejvýznamnější. Dále se zaměřuje na léčivý aspekt jednotlivých surovin a jejich využití v domácím léčitelství. Skrze kulturně-antropologický pohled se snaží podat přesvědčivé vysvětlení, v jakých situacích a z jakého důvodu se konkrétní jídla užívají jako medikamenty. V druhé části práce je popsáno užití jednotlivých léčiv ve vztahu k nejběžnějším nemocem. Součástí práce je terminologický slovníček a obrazová příloha.This bachelor thesis deals with the traditional Vietnamese diet with emphasis on its preventive or curative functions. The first part discusses the Vietnamese diet in general, describing its basic parts. It briefly presents the development of Vietnamese traditional medicine and focuses on the most important personalities in this area. It also focuses on the healing aspects of individual raw materials and their use in domestic medicine. Through cultural and anthropological perspective it tries to give a convincing explanation why and in what situations are specific foods used as drugs. The second part of the thesis describes the use of individual medicaments in healing the most common diseases. The final part includes the glossary and attached images.
Klíčová slova:
léčivá strava; tradiční vietnamská medicína; vietnamské stravování; healing diet; traditional Vietnamese medicine; Vietnamese food