Original title:
Eroze a botnání v průběhu degradace oligoesterových nosičů
Translated title:
Erosion and swelling during oligoester carriers degradation process
Authors:
Dvořáková, Vendula ; Dittrich, Milan (advisor) ; Šklubalová, Zdeňka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V teoretické části práce je pozornost zaměřena na inteligentní biomateriály, jejich složení, strukturu, mechanismus reakce na impulzy, dále na jejich využití potenciální i skutečné především ve tkáňovém inženýrství. Je připojena pasáž o dosavadních znalostech o biodegradaci polymerů s důrazem na kyselinu polymléčnou. Hlavní částí práce je experiment. Byl studován průběh bobtnání matric z lineárního kopolymeru kyseliny DL-mléčné s kyselinou glykolovou a z větveného terpolymeru kyseliny DL-mléčné s kyselinou glykolovou a tripentaerytritolem ve vodném prostředí. Matrice měly různou hmotnost, bylo sledováno jejich bobtnání při 7 řC a při 22 řC destruktivním i nedestruktivním způsobem po dobu 8 dní. Bylo prokázáno, že matrice oscilují z hlediska změn jejich objemu. Průběh děje je ovlivněn teplotou, velikostí matric i strukturou molekuly polyesteru.The theoretical part of the work is focused on the inteligent biomaterials, their composition, structure, mechanism of the answers on impulses, also on their possible and real use, mainly in tissue engineering. There is a text passage including recent knowledge about biodegradation of polymers focusing on polylactic acid. The main part of the work is the experiment. The time-course of swelling of the matrices made from linear copolymer of DL- lactic acid and glycolic acid and branched terpolymer of DL-lactic acid, glycolic acid and tripentaerythritol in the aqueous medium was studied. The matrices were of different weights - 50 mg and 100 mg. Their swelling was monitored by destructive and non-destructive manner at 7 řC and 22 řC during an eight-day period. The volume oscillation of matrices was revealed and documented. The time-course of this phenomenon is influenced by temperature, matrice's size, and the specific features of molecular structure.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/49004