Original title:
Komparativní analýza agroturistiky v České republice a ve Svobodném státu Bavorsku
Translated title:
Comparative analysis of agritourism in the Czech republic and the Free State of Bavaria
Authors:
Thöndlová, Gabriela ; Duffková, Jana (advisor) ; Fialová, Dana (referee) ; Vlček, Josef (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je popis situace v oblasti agroturistiky v Česku a Bavorsku a vyvození doporučení, co by bylo možné v Česku na tomto poli zlepšit. Studie je rozdělena do dvou relativně nezávislých oddílů. První část tvoří teoretický úvod, v němž je zmapován vývoj a současný stav agroturistiky v obou zmiňovaných zemích a jsou zde shrnuta její pozitiva a negativa. Dále jsou zde popsány možnosti dotací pro podnikatele v agroturistice a samostatná podkapitola je věnována propagaci a certifikaci farem. Práce se rovněž zabývá udržitelností turismu a otázkou, nakolik lze agroturistiku považovat za udržitelnou formu cestovního ruchu. Druhou část, založenou na empirickém výzkumu provedeném v obou zemích autorkou této práce, tvoří analýza rozhovorů s provozovateli českých a bavorských agrofarem a analýza dotazníků od jejich hostů. Jsou zde přehledně shrnuty základní informace o provozovatelích agroturistiky i o samotných farmách. Hlavní témata analýzy jsou: motivy zemědělců pro poskytování ubytování, jejich zkušenosti s hosty, nabídka farem a jejich vybavení, spolupráce s jinými farmami a ostatními podnikateli v okolí, vztahy se sousedy. Další oblast tvoří ekonomické aspekty, konkrétně propagace, certifikace a dotace. Kromě informací o provozovatelích farem shrnuje práce také údaje o jejich hostech. Vedle...This doctoral thesis provides an analysis of agritourism in the Czech Republic and Bavaria and points out, against the backdrop of the current situation in both countries, the areas where there is room for improvements in the Czech Republic. The thesis is divided into two relatively independent parts. The first one provides a theoretical study mapping the development and current state of agritourism in the said countries together with an overview of its benefits and downsides. In addition, the study looks at the various subsidy options available to agritouristic businesses and explains how promotion and farm certification works in practice. Finally, the thesis looks at the notion of sustainable tourism and investigates whether agritourism can be considered as one of its forms. Drawing on empirical research carried out by the author hereof, the second part of the thesis provides an analysis of discussions with Czech and Bavarian farmers running agritouristic facilities and of questionnaires filled in by their guests. This section includes a concise overview of the farms and their owners. The analysis focuses on the following areas: the farmers' motives in providing accommodation, their experience with guests, offers and facilities available at the farms, cooperation with other farms and businesses...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/47847