Název:
Studium biotransformace monoterpenických směsí v in vitro kulturách vyšších rostlin
Překlad názvu:
THE STUDY OF THE BIOTRANSFORMATION OF MONOTERPENIC MIXTURES BY IN VITRO CULTURES OF HIGHER PLANTS
Autoři:
Dvořáková, Marcela Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na studium biotransformace monoterpenických směsí pomocí in vitro kultur vyšších rostlin. Biotransformace monoterpenů je velmi zajímavou oblastí, neboť oxidované monoterpeny se často používají jako dochucovadla a složky parfémů. Zkoumány jsou také protirakovinné účinky těchto látek. Většina biotransformací se provádí pomocí bakterií, protože se velmi rychle množí a práce s nimi je celkově snažší. Avšak biotransformace rostlinami může vést k cennějším produktům z důvodu rozdílného enzymatického aparátu rostlin a bakterií. V této práci jsou identifikovány produkty biotransformace tří různých monoterpenických směsí. Hlavními produkty biotransformace jsou myrtenol, trans- pinokarveol, trans-verbenol a verbenon. Jsou zde uvedeny i absolutní kvantitativní výtěžky hlavních produktů. V této práci je také vyhodnocena závislost relativního zastoupení produktů ve směsi v průběhu biotransformace (0 - 20 dní) a změna této závislosti se změnou výchozí koncentrace monoterpenické směsi (0,22 - 8,60 g/l). Diskutovány jsou zde enzymy, které mohou rostliny využít pro biotransformaci monoterpenů. Těmito enzymy jsou s největší pravděpodobností enzymy cytochromu P450.This study is focused on the biotransformation of monoterpenic mixtures by in vitro cultures of higher plants. The biotransformation of monoterpenes is an area of special interest because oxygenated monoterpenes are often used as flavourings and fragrances, and their anticarcinogenic effects have been investigated. Most biotransformations are carried out by bacteria because of their rapid growth. On the other side, plants have a more complex range of enzymes which might lead to more valuable products. In this study, qualitative composition of biotransformation products of three different monoterpenic mixtures are identified and compared. The main products are myrtenol, trans-pinocarveol, trans-verbenol and verbenone. Their absolute quantitative yields are defined. This study also determines the dependance of the relative quantitative product yields on time (0-20 days), and the way this dependance alters with the changes of the initial concentration of monoterpenic mixtures (0,22 - 8,60 g/l). The enzymes which higher plants may use to transform monoterpenes are discussed. It seems most probable that monoterpenes are transformed by cytochrome P450 monooxygenase enzymes.