Original title:
Enzymy podílející se na metabolismu škrobu
Translated title:
Enzymes partcipating in starch metabolism
Authors:
Riegelová, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (advisor) ; Liberda, Jiří (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Škrob je uložen v plastidech zásobních orgánů rostlin nebo v chloroplastech fotosyntetických pletiv. Tento zásobní polysacharid může být degradován hydrolyticky -amylasami (EC 3.2.1.1.) nebo fosforolyticky fosforylasami (EC 2.4.1.1.). Extrakt připravený z listů tabáku (Nicotiana tabacum L.) štěpil barevný škrobový substrát. pH optimum hydrolytického štěpení bylo pH 8,0, pH optimum fosforolytického štěpení pH 7,4. Rychlost štěpení škrobu byla nejvyšší při teplotě 55 řC. Pro štěpení škrobu v listech tabáku má větší význam -amylasa než foforylasa.Starch is stored in plastids of plant storage organs or in chloroplasts of photosynthetic tissues. This storage polysacharide can be degraded hydrolytically by -amylases (EC 3.2.1.1.) or phosphorolytically by phosphorylases (EC 2.4.1.1.). An extract prepared from tobacco leaves (Nicotiana tabacum L.) was found to disintegrate the dye-labeled starch substrate. The optimal pH of the hydrolytic cleavage was 8.0, while the optimal pH of the phosphorolytic cleavage was 7.0. The highest starch cleavage rate was observed at 55 řC. -amylase is more important for cleavage of starch in tobacco leaves than phosphorylase.
Keywords:
amylase; enzymes; phophorylase; starch; amylasa; enzymy; fosforylasa; škrob
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/46354