Original title:
Biochemické aspekty studia a restaurování starých výtvarných děl
Translated title:
Biochemical aspects of study and restoration of aged paintings
Authors:
Hradilová, Iveta ; Hudeček, Jiří (advisor) ; Smrček, Stanislav (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Každá část uměleckého díla se postupem času mění. Dokonce i souběžně s jeho vytvářením, když tempera nebo olejová barva vysychá. Již tento děj je biochemickou změnou materiálu. Předmětem bakalářské práce je přehledné shrnutí dosavadních znalostí o pryskyřicích a proteinových pojivech používaných ve výtvarných dílech. A to nejen z hlediska jejich složení, ale především se zaměřením na jejich proměny v čase, které se s nimi mohou stát od nanesení na plátno, dřevo, kovový podklad či papír až po nenávratné zničení. Poslední část práce je věnována biologické degradaci (působení bakterií, kvasinek, plísní atd.) Klíčová slova: pryskyřice, terpenoidy, proteinová pojiva, degradace, oxidace, hydrolýzaEvery part of a work of art is changing in the course of time. Even simultaneously in its creation, when tempera or oil paint used dry up. Already this process can be considered as a biochemical change in the material. The main goal of a submitted bachelor's thesis is to compile recent knowledge about resins and protein media used in works of art, to describe their composition and, in particular to evaluate the changes they undergo in time after their application on canvas, wooden or metal surfaces and paper to their irrecoverable destruction. In addition, biological degradation of these substances by several species of bacteria, yeasts and fungi is discussed in the last part of this work. Key words: resins, terpenoids, protein media, degradation, oxidation, hydrolysis (In Czech)
Keywords:
degradation; hydrolysis; oxidation; protein media; resins; terpenoids; degradace; hydrolýza; oxidace; proteinová pojiva; pryskyřice; terpenoidy
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/46323