Název:
Metabolismus kyseliny močové v rámci evoluce savců
Překlad názvu:
Metabolism of uric acid during mammalian evolution
Autoři:
Mančíková, Andrea ; Krylov, Vladimír (vedoucí práce) ; Stibůrková, Blanka (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kyselina močová je konečným produktem v metabolické dráze purinů u člověka a některých vyšších primátů. V průběhu evoluce došlo u těchto druhů k mutacím v genu pro urát oxidasu a následně ke snížení nebo ztrátě aktivity tohoto enzymu, který u ostatních savců metabolizuje kyselinu močovou dále na allantoin. Jaký byl prvotní impuls k využití kyseliny močové v organismu a jaké biochemické vlastnosti kyseliny močové vedly k tendenci udržet si velkou část tohoto metabolitu v krevním oběhu? Kyselina močová má antioxidační schopnosti a podílí se na likvidaci volných radikálů. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi má vliv na akutní i chronické zvýšení krevního tlaku. Je pravděpodobné, že v období miocénu, kdy primáti v potravě přijímali minimální množství soli, se díky kyselině močové podařilo stabilizovat krevní tlak při zachování vzpřímené postavy. Kyselina močová přispívá k ochraně nervového systému. Inhibuje propustnost hematoencefalické bariéry v mozku, omezuje pronikání nežádoucích látek k neuronům a brání tak vzniku zánětlivých onemocnění centrálního nervového systému. Snížená hladina kyseliny močové v séru je typická pro výskyt některých neurodegenerativních chorob. V neposlední řadě kyselina močová chrání tkáně před poškozením peroxynitritem při zánětlivé reakci.Uric acid is the end product of purine metabolism of humans and some higher primates. In other mammals enzyme urate oxidase is capable to further convert uric acid to allantoin. During evolution of primates several mutations in urate oxidase gene had occured, led the enzyme to decrease its activity or to complete loss of function. What was the initial impetus for the utilization of uric acid and what biochemical traits of uric acid led to a tendency to retain a major of this metabolite production in the bloodstream? Uric acid has antioxidant capabilities and it is scavanger of free radicals. Increased levels of uric acid in blood has an effect on acute and chronic elevations of blood pressure. It is possible that hyperuricemia helped to maintain blood pressure under low-salt dietary conditions of primates during the Miocene. This mechanism probably have allowed to stabilize bipedalism our ancestors. Uric acid has an important role as a neuroprotector. As inhibitor the permeability blood-brain barrier, uric acid limits the infiltration of undesirable substances to the neurons and prevents central nervous system against the formation of inflammatory diseases. Such as neurodegenerative diseases may be caused by reduced serum uric acid levels. Uric acid protects against peroxinitrite damage tissues in the...
Klíčová slova:
evoluce; kyselina močová; metabolismus; savci; evolution; mammals; metabolism; uric acid