Original title:
Potraviny z pohledu vzdělávání v chemii
Translated title:
Food in Chemistry for Chemical Education
Authors:
Strnadová, Hana ; Šulcová, Renata (advisor) ; Teplá, Milada (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Univerzita Karlova v Praze - Přírodovědecká fakulta Katedra učitelství a didaktiky chemie Albertov 3, 128 40 Praha 2, Česká republika Potraviny z pohledu vzdělávání v chemii Bc. Hana Strnadová hanka.str@centrum.cz Tato diplomová práce se týká uplatnění potravinářské tematiky ve výuce chemie pro gymnaziální úroveň vzdělávání. Nejprve je provedena stručná rešerše na základě několika publikací zaměřených na chemii potravin. Dále je porovnáno pojetí chemie v kurikulárních dokumentech českého a slovinského vzdělávacího systému a jsou zhodnoceny možnosti zařazení problematiky potravin do výuky chemie v obou zemích v souladu s těmito dokumenty. Orientační analýza několika současných českých a slovinských středoškolských učebnic chemie shrnuje zastoupení tématu. Součástí práce jsou metodicky zpracované materiály na podporu jeho experimentální výuky na gymnáziu.Charles University in Prague - Faculty of Science Department of Teaching and Didactics of Chemistry Albertov 3, 128 40 Praha 2, Czech Republic Food in Chemistry for Chemical Education Bc. Hana Strnadová hanka.str@centrum.cz This final thesis is about using food themes in teaching chemistry at secondary level education. At first there is a brief background research made on the base of several issues focused on food chemistry. Then the conception of chemistry curricula in the Czech educational system is compared with the conception in the Slovenian educational system and the posibilities of registering the questions of food into the chemistry tuition in both countries are evaluated. Approximate analysis of several contemporary Czech and Slovenian chemistry student's textbooks for secondary schools summarises representation of this subject matter. The parts of this final work are methodically processed materials to support the experimental teaching at grammar schools.
Keywords:
Czech and Slovenian educational system; food chemistry; laboratory exercises; chemie potravin; laboratorní cvičení; český a slovinský vzdělávací systém
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/34354