Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Faktory vysvětlující spotřební chování: výzkum spotřebitelů biopotravin na vzorku obyvatel hl. m. Prahy a okresu Znojmo
Original title:
Faktory vysvětlující spotřební chování: výzkum spotřebitelů biopotravin na vzorku obyvatel hl. m. Prahy a okresu Znojmo
Translated title:
Explanatory factors of consumer behaviour: the survey of organic food consumers conducted on sample of inhabitants of Prague and Znojmo district
Authors:
Zvěřinová, Iva ; Buriánek, Jiří (advisor) ; Vlček, Josef (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Produkce, zpracování, doprava a spotřeba potravin tvoří značnou část environmentální zátěže. Ekologické zemědělství a s ním spojená produkce biopotravin představuje podle mnohých odborníků, politiků a části veřejnosti způsob, jakým je možné zátěž životního prostředí snížit. Rozhodující pro množství potravin vyprodukovaných ekologickým zemědělstvím je mimo jiné míra ochoty spotřebitelů upřednostnit produkty ekologického zemědělství a z nich vyrobené biopotraviny před konvenčními, tedy změnit své spotřební chování. Spotřební a nákupní chování ve vztahu k biopotravinám je podle některých studií motivováno ohledem na životní prostředí, ačkoliv v mnoha vyspělých zemích převažují spíše zdravotní motivy. Spotřeba biopotravin tak ve vyspělých zemích v posledních letech významnou měrou roste, což činí ze spotřeby biopotravin zajímavý sociální fenomén. Výzkumný záměr diplomové práce z těchto důvodů tvoří analýza motivačních faktorů a bariér, které ovlivňují rozhodování spotřebitelů o nákupu biopotravin. Diplomová práce nejprve podává přehled odborné literatury zaměřené na spotřební chování ve vztahu k biopotravinám. Faktory vysvětlující chování lze rozčlenit na postojové proměnné, zvyk, osobní schopnosti a kontextové faktory. Z postojových proměnných je v diplomové práci věnována zvláštní pozornost percepci...Production, processing, transport and consumption of food form a significant part of the environmental burden. Organic farming and organic food production represent for many experts, policymakers and for a part of lay public a way to reduce the environmental burden. The volume of organic food production hinges on, among others, the willingness of consumers to prefer organic food to conventional food and also to change consumer behaviour. Although organic food consumer and purchase behaviour is sometimes found to be environmentally motivated, health motives are prevailing in many developed countries. Recently, organic food consumption has grown significantly in developed countries. The diploma thesis is for these reasons aimed at analysis of motivational factors and barriers that affect consumer's purchase decision-making related to organic food. First, the overview of scientific literature concerning organic food consumption behaviour is presented. Factors that explain it can be divided into four major types: attitudinal variables, contextual forces, personal capabilities and habits. In the diploma thesis, we focus on risk perception, which can be classified as the attitudinal variable. Considering the perception of health and environmental risks, it is important to point out that manufactured...
Keywords:
consumer behaviour; environment-friendly behaviour; organic food consumption; sociological quantitative survey; Theory of planned behavior; environmentálně šetrné chování; kvantitativní sociologické šetření; spotřeba biopotravin; spotřební chování; teorie plánovaného chování
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/33648