Název:
Složení mateřského mléka a bazální metabolizmus u kojících žen
Překlad názvu:
The Composition of Breast Milk and Basal Metabolic Rate in Lactating Women
Autoři:
Krupková, Lucie ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Herink, Josef (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Kandidát: Mgr. Lucie Krupková Konzultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Název rigorózní práce: Složení mateřského mléka a bazální metabolizmus u kojících žen. Mateřské mléko je ideální první stravou pro narozené děti během prvních šesti měsíců života. Pro zdravý růst a vývoj je důležitá kvalita i kvantita mateřského mléka. Laktaci a především složení mateřského mléka mohou ovlivňovat různé faktory, jako jsou tělesná stavba těla, energetická bilance matky, fyziologické pochody v těle matky, genetické faktory, počet a délka těhotenství, stádium laktace, dále například socioekonomické podmínky, příjem a skladba stravy a individuální potřeby kojených dětí. V naší studii jsme sledovali antropometrické parametry matek, antropometrické parametry kojenců, parametry indirektní kalorimetrie matek a složení mateřského mléka ve čtyřech obdobích po porodu. Cílem naší studie bylo odhalit vzájemné souvislosti mezi jednotlivými složkami mateřského mléka a ostatními měřenými hodnotami. Ze sledovaných hodnot se statisticky významně projevil nárůst hmotnosti kojence, nárůst množství tuku v g a nárůst množství tkáně tuku prosté (ANOVA, P < 0,0001). Z hodnot indirektní kalorimetrie statisticky významně rostlo pouze...Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Candidate: Mgr. Lucie Krupková Consultant: PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. Title of Thesis: The composition of breast milk and basal metabolic rate in lactating women. Breast milk is the ideal first food for infants for the first six months of their life. Healthy growth and development of infants depend on the quality and the quantity of human milk. Lactation, particularly milk composition, may be influenced by various factors such as maternal body composition, maternal energy balance, physiological events in the mother, genetic factors, parity, duration of pregnancy, stage of lactation, then for example socioeconomic status, maternal diet and individual needs of breast-fed infants. In our study, we examined mothers' anthropometric parameters, anthropometric parameters of breast-fed infants, mothers' indirect calorimetry and the composition of breast milk in four different periods postpartum. The aim of our study was to determine the interactions between the various components of breast milk and other measured parameters. In our study, we found that the weight gain in breast-fed infants, the fat mass gain (in g) and the fat free mass gain were significant (ANOVA, P < 0,0001). The 24-hour...