Original title: Nová definice synonymních řádků pomocí korpusových jazykových nástrojů (self-organizing maps, contrasting near-synonyms)
Translated title: The new definition of synonymic rows using the corpus linguistic tools (self-organizing maps, contrasting near-synonyms)
Authors: Marková, Věra ; Berglová, Eva (referee) ; Vachková, Marie (advisor)
Document type: Master’s theses
Year: 2007
Language: ger
Abstract: Diplomova prace se zabY'va vyzkumem synonymickych vztahü v nemeckem jazyce. Hlavni düraz se klade na korpusove-lingvisticky pfistup, ktery na tuto problematiku nahlizi v nOvYch souvislostech. Vychodiskem prace je pojeti synonymie ceskeho jazykovedce a lexikologa Josefa Filipce, jez bylo v roce 1961 zvefejneno v jeho monografii Ceskd synonyma z hlediska stylistiky a lexikologie. Problematika synonym je u Filipce dükladne propracovana. Jeho analyza spociva pfedevsim v podrobne a komplexni excerpci deI ceske literatury, z cehoz se odviji i jeho siroke pojeti synonymie. Josef Filipec vyuziva problematiky synonymie take k zevrubnemu popisu jazykovednych disciplin stylistiky a lexikologie a poukazuje pfedevsim na otazky kontextu a dualismu langue - parole. Mezi hlavni aspekty jeho pojeti patfi daIe zahrnuti ruznych jazykovYch rovin do oblasti synonym, zdürazneni vlivu ostatnich jazykovych prostfedkü na jejich vYber, rozlisovani pojmü "zamenitelnost" a "nährada" v ramci synonymie, otazka existence absolutni synonymie a zvlaste jednostranny proces dosazovarn synonym do urciteho kontextu, avsak bez zfetele k procesu opacnemu, vychazejicimu od synonym. Na teoreticky uvod do problematiky synonymIe navazuJe korpusovelingvisticka analyza. Po pfedstaveni nOvYch cest pfi prüzkumu synonymickych vztahü v korpusu (metody...

Institution: Charles University Faculties (theses) (web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository.
Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/13412

Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-289330


The record appears in these collections:
Universities and colleges > Public universities > Charles University > Charles University Faculties (theses)
Academic theses (ETDs) > Master’s theses
 Record created 2017-04-25, last modified 2022-03-04


No fulltext
  • Export as DC, NUŠL, RIS
  • Share