Název:
Úloha různých forem ghrelinu po podání sacharidové a proteinové snídaně u zdravých žen
Překlad názvu:
Different ghrelin forms and their function after carbohydrate or protein breakfast in good health women
Autoři:
Beranová, Lenka Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Lenka Beranová: Úloha různých forem Ghrelinu po podání sacharidové a proteinové snídaně u zdravých žen, Praha 2006. Vedoucí práce: RNDr. Jara Nedvídková, CSc., Endokrinologický ústav. Odborný konzultant: Doc. RNDr. Stanislav Vybíral, CSc. Tato práce se věnuje jednomu z nových hormonů, podílejících se na regulaci příjmu potravy - ghrelinu. Hlavní náplní je sledování vztahu jednotlivých forem ghrelinu k makronutrientům přijatým v potravě (sacharidům a proteinům). Příjem potravy podmíněný pocity hladu a sytosti je složitý fyziologický proces. Hormony trávicího traktu, tukové tkáně a neuropeptidy centrálního nervového systému se společně podílejí na řízení příjmu potravy, a to včetně vyvolávání pocitů hladu či sytosti. Přitom dochází k uplatňování a vzájemnému prolínání signálů odrážejících aktuální energetický příjem a dlouhodobé zásoby organismu (Strader and Woods, 2005). Poruchy v této signalizaci se tak mohou podílet na vzniku poruch příjmu potravy, jako je anorexia nervosa, bulimia nervosa nebo obesita a jejich přetrvávání. Stejně významnou roli hrají psychobehaviorální faktory (Elfhag and Rösner et al., 2005). U řady hormonů řídících příjem potravy jsou známé jejich odpovědi po podání potravy a byly provedeny i studie zkoumající vliv jednotlivých typů makronutrientů, tedy sacharidů, tuků a...Lenka Beranová: The role of different forms of Ghrelin after administration of protein and carbohydrate breakfast to healthy women, Prague 2006. Leader: RNDr Jara Nedvídková, CSc., Endocrinology institute. Special Consultant: Doc RNDR. Stanislav Vybíral, CSc. This work is devoted to one of new hormones involved in regulation of food intake - Ghrelin. The main scope of this work is monitoring relationships between individual forms of Ghrelin and macronutrients received in food (proteins, carbohydrates). Food intake, conditioned by feeling of hunger and satiety, is a very complex physiological process. Hormones of gastrointestinal tract, adipose tissue and neuropeptides of central nervous system, together participate in food intake, including inducing of feeling of hunger and satiety. At the same time, mutual diffusion of signals reflecting actual energy food intake and long-term food supply of the organism play their roles (Stradel and Woods, 2005). Defects of this signalisation may participate in causing failure in food intake such as Anorexia Nervosa, Bulimia nervosa or Obesity, and their persistency. Psycho- behavioural factors play equally significant role in food intake (Elfang and Rösner et al., 2005). In wide range of hormones responsible for food intake their responses to food intake have...