Original title:
Stabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživu
Translated title:
Stabilita vitamínů ve směsích pro parenterální výživu
Authors:
Khýnová, Lucie ; Solich, Petr (advisor) ; Nováková, Lucie (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] Parenteral Nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route. Patients selected for PN are malnourished patients or patients who have the potential to become malnourished. PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis is to obtain information on stability of the vitamins in PN admixtures depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) with Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) and Solvitio® N water-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared 6 Bags altogether, three with addition of trace elements contained in Additrace® concentrate and three Bags without trace elements. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 hours and 48 hours storage at ambient temperature and day-light protected. Physical tests include pH, osmolality, microscopy and particle size determination by laser diffraction....Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému. Pacienti vybraní pro parenterální výživu jsou podvyživení nebo mají potenciál k podvyživenosti. Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsích s parenterální výživou v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Kabiven® Bag (Fresenius Kabi) s Vitlipid® N emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích a s roztokem obsahujícím vitamíny rozpustné ve vodě - Solvitio® N. Celkem bylo připraveno šest směsí, tři s přídavkem stopových prvků obsažených v Additrace® koncentrátu a tři bez přídavku stopových prvků. Testování fyzikální a chemické stability bylo provedeno v čase přípravy směsí, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Směsi byly chráněny před světlem po celou dobu skladování. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolarity,...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/24271