Original title:
Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte
Translated title:
Maternal prenatal nutrition in relation to postnatal diseases of children.
Authors:
Kotilová, Lucie ; Hronek, Miloslav (advisor) ; Fikrová, Petra (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] DIPLOMOVÁ PRÁCE Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte Souhrn Mateřská výživa v období těhotenství je důležitá pro správný vývoj a růst plodu. Prenatální výživa může hrát roli v genetických pochodech, může je měnit a tím vést k poruchám ve vývoji plodu. Intrauterinní fáze vývoje jedince je nejkritičtějším obdobím a možné změny mohou způsobit pozdější vznik onemocnění u jedinců. Vývoj nemocí u dětí může být podmíněn prenatální výživou. Těhotná ženy by během těhotenství měla přijímat stravu, která bude mít vyvážený poměr hlavních živin, tj. sacharidů, bílkovin a tuků, ale také by její strava měla být bohatá na vitaminy a stopové prvky. Dostatečný příjem bílkovin je nutný pro správný růst plodu a placenty. Strava bohatá na cukry může podnítit změny v metabolismu cukrů a vézt k vývoji DM2. Mateřská výživa obsahující nadměrné množství tuků, především cholesterolu, hraje roli ve vzniku aterosklerotických lézí v cévách potomků. Z hlediska vitaminů byl odhalen vliv vitaminu D a vitaminu E na vývoj imunitního systému. Nedostatečný příjem těchto vitaminů může být zodpovědný za vznik onemocnění, která jsou podmíněna imunitně, jako např. astma bronchiale nebo atopický ekzém. Významnou roli má kyselina listová (vitamin B12), která se podílí na replikaci DNA a správném množení buněk. Její...DIPLOMOVÁ PRÁCE Prenatální výživa matky vzhledem k postnatálním onemocněním dítěte Abstract Maternal nutrition during pregnancy is important in the correct development and growth of the fetus. Prenatal nutrition may play a role in genetic courses, may change these courses and lead to defects in development of the fetus. Intrauterine phase of development in the most critical period and possible changes may cause lots of diseases of child in later. Development of diseases may be caused by prenatal nutrition. Pregnant women should receive the diet which will have balanced proportion of basic nutrints, which means carbohydrates, proteins and fats. The diet should be also rich in vitamins and micronutrients. Sufficient intake of proteins is necessary to correct growth of the fetus and placenta. Nutrition rich in carbohydrates may provoke the changes in the metabolism of sugars and may lead to the development of DM2. Maternal nutrition containing excessive amount of fats, especially cholesterol, plays an important role in progress of atherosklerotic lesions in blood vesses of offsprings. Influence of vitamins was also discovered during the studies. Vitamin D and vitamin E may influence the development of the imunne system. Deficient intake of these vitamins may be responsible for the disease which are based on...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/24269