Original title:
Výskyt obezity v závislosti na způsobu stravování klientek s mentálním postižením
Translated title:
Occurrence of Obesity in Dependence on Way of Feeding of Clients with Mental Handicap
Authors:
Škopová, Šárka ; Vodáková, Jitka (referee) ; Hanušová, Jaroslava (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Svoji diplomovou práci jsem pojala jako studii obyvatel v pobytové péči. Práce je zaměřena na problematiku výskytu obezity u dvou vybraných skupin klientek s mentálním postižením v závislosti na jejich životním stylu a s ním i spojených stravovacích návyků. Ve většině nově vybudovaných zařízení tohoto typu mají klienti zajištěnou celodenní stravu profesionálními dodavatelskými službami. Tento způsob je velice výhodný pro organizace s pobytovou péčí, protože nemusí provozovat vývařovnu ve svém zařízení, tudíž odpadají náklady s tím související jako je např. zajištění personálu v třísměnném provozu či finančně náročné vybavení kuchyní se splněním hygienických požadavků. Nabízí se zde otázka, do jaké míry je tento typ stravování výhodný pro samotné klientky, které dováženou stravu musí konzumovat celý život. Cílem mé práce bylo tedy zmapovat způsob stravování, stravovací návyky a celkový životní styl klientek domova pro osoby se zdravotním postižením a pokusit se odhalit příčiny výskytu obezity, kterou velká část klientek trpí.I conceived my dissertation as a study of inhabitants in institutional care. This study is aimed at problems of occurrence of obesity of two selected groups of clients with mental handicap in dependence on their lifestyle and feeding habits. In most of new built social settlements of this type clients are provided with all -day food by professional caterer services. This way is very convenient for organizations with institutional care, because they don't have to carry on a kitchen in their settlement. So, related costs like assurance of staff in three-shift operation, expensive equipment of the kitchen or compliance to sanitary codes, are saved. Here we can ask a question: to what degree is this type of feeding positive for the client who must consume imported food for the whole lifetime? The aim of my dissertation was to depict the way of feeding, consuming habits and general lifestyle of clients of home for men with handicap and to try to find out the reasons why most of the clients suffer from obesity.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/21053