Název:
"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník
Překlad názvu:
Gluten-free diet in the training of students from hotel school and apprenticeship cook-waiter.
Autoři:
VRZALOVÁ, Radka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bezlepková dieta je pojem skloňovaný v médiích v posledních letech velmi často. Tato bakalářská práce je věnována zkoumání, zda a jakým způsobem je zařazováno téma "bezlepkové diety" do teoretické a praktické výuky studentů a učňů Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích, oborů zaměřených na gastronomii. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení pojmů týkajících se celiakie, bezlepkového stravování, legislativy věnující se značení alergenů (lepku). Dále je zde rozebrána problematika stravování pacientů s bezlepkovou dietou v restauracích a podnicích společného stravování. V praktické části byl proveden výzkum za účelem zjištění, jak jsou studenti s tímto tématem seznamováni, jakými znalostmi disponují a zda je dokážou využít v praxi. Průzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, pozorování v hodinách a rozborem používané literatury. Pro vyhodnocení dotazníků kvalitativního šetření byla zvolena výzkumná zpráva podpořena grafy s komentáři. Gluten-free diet is a concept inflected in the media in recent years very often. This thesis is devoted to exploring whether and how the theme of "gluten-free diet" is put in theoretical and practical training for students and trainees of Secondary School and Higher Vocational School of Tourism (Vyšší odborné školy cestovního ruchu) in České Budějovice, subjects focused on gastronomy. The theoretical part focuses on the explanation of celiac disease, gluten-free meals, legislation dealing with the labeling of allergens (gluten). There are also discussed the eating problems of patients with gluten-free diet in restaurants and canteens. In the practical part there search has been conducted to determine how students are familiarized with this theme, what knowledge they have and whether they can use it in practice. The survey was conducted through a question naire survey, observation in the lessons and the analysis of used literature. Graphic design with commentaries was chosen to evaluate the qualitative survey questionnaires.
Klíčová slova:
alergie na lepek.; bezlepková dieta; Celiakie; celiakální sprue; intolerance; lepek; Celiacdisease; celiacsprue; gluten; gluten allergy.; gluten-free diet; intolerance Citace: VRZALOVÁ, Radka. "Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/42311