Original title:
Trh s pivem v České republice
Translated title:
Beer Market Analysis in the Czech Republic
Authors:
Bureš, Jiří ; Maier, Tomáš (advisor) ; Lukáš, Lukáš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Trh s pivem v České republice představuje odvětví pivovarství na území České republiky od jeho počátků až po současnost. Pozornost je zaměřena na činnost velkých pivovarských společností, které nejvíce ovlivňují český trh s pivem. Stále výraznější postavení na trhu zaujímají minipivovary, které jsou v práci také rozebrány. Počet minipivovarů každoročně roste. Tento segment trhu přesně vystihuje nový trend ve společnosti, kdy konzumenti piva hledají nové chutě piva.
Úvodní část se zabývá metodickými postupy, které byly využity pro hlubší pochopení problematiky pivovarství na území České republiky.
Druhá část práce je věnována rešerši odborné literatury. Vysvětleny jsou základní výrobní postupy a specifika výroby piva. Základní pivovarské ukazatele a současné trendy v rámci výroby i konzumace piva zachycují zpracované tabulky a grafy. Pro analýzu vývoje trhu s pivem jsou jednotlivé ukazatele vždy sledovány za delší časové období.
Závěrečná část je věnována konkrétním analýzám odvětví a rozborům sledovaných subjektů. Analyzovány jsou čtyři největší pivovarské společnosti na českém trhu. Minipivovary jsou sledovány z hlediska vývoje jejich počtu v čase. Vypracované dotazníkové šetření hodnotí zájem konzumentů piva o minipivovary v konfrontaci s průmyslovými pivovary. Na závěr jsou zhodnoceny získané poznatky.
This Masters thesis Beer Market Analysis in Czech Republic describes the brewing industry in the Czech Republic from its beginnings to the present. It mainly focuses on the activities of large brewing companies which influence the beer market in Czech Republic the most. Small breweries have been increasing their market position and their activities are presented as well. The number of Microbrewery grows every year. This segment of market reflects a new trend in society where beer drinkers are looking for new beer flavors.
The first part introduces the methodological procedures which have been used for understanding the problems of brewing in Czech Republic.
The theoretical frame is based on research of professional literature. There are explained the basic manufacturing processes and characteristics of beer production. The basic indicators of brewery and current trends in production and consumption of beer are represented by tables and graphs.
The final section is about specific analyzes of branch and main subjects. The analysis included the four largest brewing companies in the Czech market. It monitors how the number of microbreweries grows in time. The customer interest for small breweries is evaluated by the questionnaire. Results of the research are evaluated in the final part of thesis.
Keywords:
chmel; minipivovar; pivo; pivovarství; slad; trh; výstav; řemeslný pivovar