Název:
Konkurenceschopnost malých a středních podniků ve vybraném odvětví
Překlad názvu:
Competitiveness of small and medium enterprises in selected sector
Autoři:
Valešová, Veronika ; Pletichová, Dobroslava (vedoucí práce) ; Zdena, Zdena (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce hodnotí aktuální stav malých a středních podniků v odvětví pivovarnictví z hlediska konkurenceschopnosti a jejich postavení na trhu. Posuzuje efektivnost a možnosti dalšího rozvoje dvou podniků v Plzeňském kraji, které spadají do kategorie malých a středních podniků. Jedná se o restaurační pivovary: Lukrécius a.s. a Akciový pivovar Letiny a.s.
Malé a střední podniky mají nižší ekonomickou sílu v porovnání s podniky velkými. Dalším problémem, který postihuje téměř všechny podniky v ČR od poloviny roku 2016, je nedostatek zaměstnanců. Tyto problémy mají i restaurační pivovary.
Od roku 2013 zaznamenávají malé pivovary velký rozvoj. Každý rok jich vznikne cca 50 nových. Aby byly tyto podniky konkurenceschopné, musí mít vybudovanou určitou konkurenční výhodu. Proto musí znát své silné a slabé stránky a především znát své okolí, v němž podnikají. Tyto podniky jsou často úzce spjaty s regionem, kde působí.
This thesis evaluates the current status of the small and medium-sized enterprises in the brewing industry in terms of competitiveness and their market position. It reviews the effectiveness and possibilities for further development of two companies in the Pilsen region which belong to the category of small and medium-sized enterprises - the restaurant breweries: Lukrecius a.s. and Akciový pivovar Letiny a.s.
Small and meidum-sized enterprises have lower economic strength compared to large businesses. Another problem that affects almost all enterprises in The Czech Republic since the middle of the year 2016 is the shortage of staff. Even the restaurant breweries are affected by these problems.
Small breweries have been developing fast since 2013. About 50 new small breweries are founded every year. To become competitive, the breweries must have a certain competitive advantage so they need to know their strengths and weaknesses and above all, they must know the business environment in their area. The companies are usually very closesly connected with the region where they operate.
Klíčová slova:
finanční analýza; komparativní výhody; konkurenceschopnost malých a středních podniků; malé a střední podniky; minipivovary; OP podnikání a inovace; pivovarnictví