Název:
Vliv zkrmování lněného semínka na kvalitu mléčného tuku koz
Překlad názvu:
Effect of feeding flaxseed on the quality of goat milk fat
Autoři:
Malá, Kateřina ; Fantová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Druh podávaného krmiva, jeho kvalita, forma úpravy a technika krmení ovlivňují složení a kvalitu mléka. Podíl složek mléka je velmi proměnlivý v závislosti na výživě a zdravotním stavu jedince. K největším změnám dochází v obsahu mléčného tuku. Mléčný tuk je zodpovědný za přirozenou chuť mléka. Ovšem z hlediska moderního světa a zdraví lidí, jsou nasycené mastné kyseliny obsažené v mléčném tuku považovány za negativně působící složky s následným vznikem kardiovaskulárních onemocnění a vzniku atherosklerózy u lidí. V současné době tedy roste poptávka po nenasycených mastných kyselinách v mléce, jakožto zdraví prospěšné variantě. Z tohoto důvodu je snaha ovlivňovat složení nebo obsah mastných kyselin v mléce dojných zvířat. Jedním ze způsobů jak významně zvýšit obsah žádoucích MUFA a PUFA kyselin v mléčném tuku je použití olejů nebo semen olejnin v krmné dávce. Velice pozitivní vliv má lněné semínko, které mimo jiné obsahuje vysokou hladinu kyseliny linolenové.
Cílem této práce je provést a vyhodnotit analýzu mléčného tuku u koz, které jsou přikrmovány lněným semínkem v extrudované formě v porovnání s kontrolní skupinou koz bez příkrmu. Lze předpokládat, že zkrmování lněného semínka zvýší obsah mléčného tuku, včetně omega-3 a omega-6 mastných kyselin.Type of feed, its quality, form of adjustments and feeding technique influence the composition and quality of milk. The share of milk components is highly variable, depending on nutrition and animal health. The greatest changes occurring in milk fat content. Milk fat is responsible for the natural flavor of milk. However, in terms of the modern world, human, saturated fatty acids contained in milk fat is considered negative active ingredient with the subsequent development of cardiovascular disease and the development of atherosclerosis in humans. Currently, therefore a growing demand for polyunsaturated fatty acids in milk as a healthy alternative. For this reason, an effort to influence the composition or the content of fatty acids in the milk of dairy animals. One way to significantly increase the content of desired MUFA and PUFA acids in milk fat is the use of oils and oilseeds in the ration. Very positive influence flaxseed, which among other things contains high levels of linolenic acid.
The aim of this work is to analyze and evaluate the milk fat of goats, which are fed with linseed in extruded form compared with a control group of goats without complementary food. It can assume that feeding flaxseed to increase milk fat content, including omega-3 and omega-6 fatty acids.
Klíčová slova:
koza bílá krátkosrstá; lněné semínko; mastné kyseliny; mléčný tuk; výživa