Název:
Vliv pesticidů na střevní mikrobiotu zvířat
Překlad názvu:
Impact of pesticides on the gut microbiota of animals
Autoři:
Stehlík, Michal ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Salmonová, Hana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Pesticidy jsou látky, používané k hubení rostlinných a živočišných škůdců v zemědělství. Jsou velice významným a důležitým faktorem jak v produkci, tak ve výnosech. V dnešní době je pro zemědělce téměř nemožné se bez takových látek obejít, avšak jejich působnost v půdě nepřináší vždy jen užitek. O pesticidech je všeobecně známo, že mohou působit nepříznivě jak na ekosystém, ve kterém se vyskytují, tak na lidský či zvířecí organismus. V důsledku toho bylo již mnoho takových látek během své působnosti zakázáno a vyřazeno z trhu. Pesticidy a jejich rezidua podléhají mnoha kontrolám a laboratorním rozborům ve snaze předejít jejich negativnímu působení.
Cílem bakalářské práce bylo testovat vliv pesticidu (Roundup) na střevní mikroorganismy. Experiment zahrnoval jednoduchý pokus na čerstvém výkalu skotu a dále pak komplexní posouzení vlivu Roundupu na kultury, izolované z výkalů různých hospodářských zvířat. U čistých kultur bakterií byly stanoveny specifické růstové rychlosti ve třech různých koncentracích Roundupu. U kravských výkalů byly stanoveny počty laktobacilů, enterokoků, E. coli a koliformních bakterií po kultivaci v šesti různých koncentracích Roundupu.
V prvním pokusu nebyla prokázána žádná korelace koncentrace Roundupu a počtu kravských střevních bakterií. U druhého pokusu byl vliv Roundupu na růst střevních bakterií zjevný u nejvyšší koncentrace. Při koncentraci účinné látky glyfosátu ve vzorku 17 g/L dosahovaly specifické růstové rychlosti značně nižších hodnot než u nižších koncentrací. Kontrolní vzorek a vzorky o koncentraci glyfosátu 1,7 g/L a 0,17 g/L narostly ve většině případů podobně. Z toho vyplývá, že v těchto koncentracích nebyl růst bakterií glyfosátem příliš inhibován. Nejméně citlivé byly na přítomnost glyfosátu byly celkově laktobacily. U zvířat byla zjištěna nejvyšší citlivost na glyfosát u střevních bakterií skotu a nejnižší u střevních bakterií kura.
Pesticides are substances used to control plant and animal pest in agriculture. They are very significant and important factor in both production and revenues. Nowadays it is almost impossible for farmers to dispense without these substances but their presence in the soil does not bring only benefits. About pesticides it is generally known that they may adversely affect either on the ecosystem or the human or animal body. As the result many substances had been banned from market. Pesticides and their residues are subject to many controls and laboratory analysis in order to prevent their negative effects.
The aim of the thesis was to test the effect of pesticide (Roundup) on gut microorganisms. For the experiments we used bovine fecal samples and pure bacterial cultures isolated from various domestic animals for the testing of susceptibility to Roundup. We have determined specific growth rates of pure cultures cultivated on three different concentrations of Roundup and total counts lactobacilli, enterococci, E. coli and coliform bacteria of bovine feces cultivated on six different concentrations of Roundup
In the first experiment, no correlation has been found between the concentration of glyphosate (active substance of Roundup) and counts of bovine intestinal bacteria. The effect of glyphosate on the growth of intestinal bacteria was visible at the second attempt. At the highest concentration of glyphosate 17 g/L. Growth curves reached considerably lower levels here than at lower concentrations of glyphosate. Control samples and the samples on the concentration of glyphosate 1.7 mg/L and 0, 17mg/L increased similarly in most cases. This implies that in these concentrations there was no inhibition of bacteria whatsoever. The least susceptible genera to glyphosate were lactobacilli. The highest susceptibility to glyphosate was detected in bovine bacteria and the lowest in chicken bacteria.
Klíčová slova:
glyfosát; pesticidy; Roundup; střevní mikrobiota