Název:
Vliv živé hmotnosti na zastoupení androstenonu a skatolu v tukové tkáni u kanců
Překlad názvu:
The effect of live weight on androsterone and skatole content in adipose tissue of boars
Autoři:
Poláčková, Miroslava ; Okrouhlá, Monika (vedoucí práce) ; Michaela, Michaela (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo podat ucelený literární přehled a vyhodnocení výzkumu týkající se vlivu androstenonu a skatolu na živou hmotnost kanců, který je díky moderním trendům ožehavým tématem.
Na základě nové legislativy Evropské Unie bude v roce 2018 ukončena kastrace kanečků ve výkrmu prasat. Z tohoto důvodu se zkoumají nové možnosti výkrmu nekastrovaných jedinců.
Skatol je nepříjemně páchnoucí indolová sloučenina, která je tvořena v tlustém střevě prasat, později dochází k ukládání do tukové tkáně, což zapříčiňuje tzv. kančí pach.
Androstenon je steroid produkovaný Leydigovými buňkami varlat kanců, kdy část je vyplavována močí, částečně se akumulují ve slinách, pro stimulaci prasnic a část se akumuluje v tukové tkáni.
Chromatografická metoda vhodná pro detekci látek odpovídající za kančí pach byla vyvinuta na plynovém chromatografu s hmotnostním detektorem za použití chemických standartů.
Podle výsledků můžeme zhodnotit, že rozdíly mezi imunokastráty a kanci jsou minimální, nejen ve výkrmových ukazatelých, ale také ve výšce hřbetního tuku nebo růstu svalu musculus longissimus lumborum et thoracis. Jedinými se lišícími ukazateli jsou množství androstenonu a skatolu, které potvrzují, že výkrm do vyšších porážkových hmotností kanců je nerentabilní, protože množství těchto látek je mnohonásobně vyšší, než dovoluje evropská norma. Maso kanců je tedy nevyhovující a jsou mnohem lepší volbou imunokastráti.
Hypotézu, že má živá hmotnost vliv na zastoupení androstenonu a skatolu v tukové tkáni kanců jsme tak potvrdili.The aim of this study was to provide a comprehensive literature review and evaluation of research on the influence of androstenone and skatole for boar live weight, which thanks to modern trends sensitive issue.
Skatole is malodorous indole compound, which is formed in the colon of pigs later leads to deposition in adipose tissue, causing the so-called. Boar odor.
Steroid androstenone is produced by Leydig cells of the testes boars, when a part is floated urine, partly accumulate in saliva, to stimulate the sows and part is accumulated in the adipose tissue.
The chromatographic method suitable for detecting substances responsible for boar odor was developed on a gas chromatograph mass spectrometer using chemical standards.
According to the results, we can evaluate that the differences between imunocastraties and boars are minimal, not only in fattening values, but also at the height of the back fat or muscle growth musculus longissimus lumborum et thoracis. Only with differing indicators are the amount of androstenone and skatole, which confirms that feeding into higher slaughter weight pigs is unprofitable, because the amount of these substances is many times higher than allowed by European standard. The meat of boars is therefore inconvenient and are a much better choice imunokastráti.
The hypothesis that a live weight of influence on behalf of androstenone and skatole in fat tissue boars are so confirmed.
Klíčová slova:
andosteron; chromatografie; prase; skatol; tuk