Název:
Jídlo a jeho sociální kontext (případ vybraných žáků základní školy)
Překlad názvu:
Food and its social context (a case of the pupils in one elementary school)
Autoři:
Hogenová, Hana ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Zagata, Lukáš (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Jídlo a jeho sociální kontext patří v současnosti ke stále častěji studovaným tématům v souvislosti s dětmi. Zdá se, že rodinné prostředí ovlivňuje stravovací návyky dětí a ty se pak odráží v dalších oblastech jejich sociálního života, jakými je například začleňování do kolektivu vrstevníků. Proto cílem práce bylo zjistit, jak u skupiny 25 žáků druhé třídy jedné litvínovské základní školy rodinné prostředí jednotlivých žáků ovlivňuje jejich stravovací návyky a jak se tito žáci začleňují do kolektivu své třídy. Zvolenou metodou bylo zúčastněné pozorování dětí, které se uskutečnilo v průběhu jejich školního hromadného stravování (svačina a oběd). Rodinné stravovací návyky žáků byly určeny prostřednictvím otázek, které byly postaveny na Likertově postojové škále. Dále byl pro každého žáka určen socioekonomický status jeho rodiny a každému žákovi bylo přiděleno skóre na stupnici oblíbenosti.
Na sledované skupině se podařilo některé rozdíly ve stravovacích návycích propojit se socioekonomickým profilem jejich rodin. Žáci z rodin s vyšším socioekonomickým profilem přikládají větší váhu společnému jídlu při rodinných oslavách, jejich svačiny jsou bohatší a na přípravě jídla pro děti participují otcové nebo partneři matek. U rodin s nižším socioekonomickým profilem byl naopak zaznamenán snížený zájem o kvalitu stravování dětí. I když se ukazuje, že jídelní strategie oblíbených a neoblíbených žáků se od sebe liší, nepodařilo se oblíbenost v kolektivu prokazatelně propojit se socioekonomickým statusem rodin. Oblíbenost v kolektivu 2. třídy spíše souvisí s pohlavím žáků.
Food and its social context in connection with children is studied more and more often today. It seems that family characteristics influence childrens eating habits. Those habits affect other parts of childrens social life as integrating into their peer class group
as well. Therefore the goal of this paper was to find out how eating habits of 25 children from 2nd grade of a local elementary school in Litvinov are affected by their family background and how those children are successful in integrating with their classmates. Direct observation of children during their school collective eating time (snack and lunch) was the chosen method. Family eating habits were established by using Likert scale items. There was also determined family socioeconomic status for each child and every pupil was marked on the scale of popularity.
Some differences in childrens eating habits were successfully connected with socioeconomic status of families. Pupils from families with higher socioeconomic status think more often that eating together during celebration is very important. Their snacks are also richer and fathers or mothers partners from those families participate in preparing food for children. In contrast there was discovered weaker concern for quality of childrens eating in families with lower socioeconomic status. Although there is a clear distinction between eating strategies of popular and unpopular children, it is not possible to make clear connection with socioeconomic status of families. The popularity among children
in 2nd grade is rather connected with gender of pupils.
Klíčová slova:
děti; rodina; socioekonomický profil; stravování; začleňování do kolektivu; zúčastněné pozorování