Název:
Národní nebo globální: vliv mcdonaldizace na restaurační zařízení (případ franchisingové restaurace Potrefená husa)
Překlad názvu:
National or global: the impacts of McDonaldization on restaurants (the case of franchising restaurant Potrefená husa)
Autoři:
Oršulová, Lenka ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na analýzu národního nebo globálního vlivu mcdonaldizace na konkrétní restaurační zařízení s názvem Potrefená Husa Hybernská. Práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část se zabývá základními pojmy týkající se globalizace, mcdonaldizace, lokálnosti (národnosti), frachisingu a vývoji restauračních zařízení v České republice. V praktické části je uveden profil restaurace Potrefená Husa Hybernská. V tomto restauračním zařízení je provedeno dotazníkové šetření, které se snažilo vyhodnotit nakolik tzv. mcdonaldizace v oblasti stravování přispívá k projevům globalizace ve stravování a nakolik umožňuje zachovat určité národní prvky ve stravování. Na základě výsledků dotazníkového šetření budou v závěrečné části práce předloženy doporučení na případnou změnu. The Master thesis is focused on the analysis of national or global influence of the McDonaldization at specific restaurants called Potrefená Husa Hybernská. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part deals with basic concepts related to the globalization, McDonaldization, locality, franchising and development of restaurants in the Czech Republic. The practical part includes a profile of the Potrefená Husa Hybernská. The questionnaire is based on this restaurant. The goal of the survey is how much contributes the McDonaldization of food to manifestations of globalization in the food industry and how much allows to retain certain national elements in the eating. Based on the surfy results will be in the final part presented recommendations for possible changes.
Klíčová slova:
Globalizace; Mcdonaldizace; Národní (lokální); Restaurace