Original title:
Vliv ošetřovatele na chování skotu
Translated title:
The effect of the stockperson on the behaviour of cattle
Authors:
Janská, Jaroslava ; Chaloupková, Helena (advisor) ; Valníčková, Barbora (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá vlivem chování ošetřovatelů na skot a poukazuje na význam životní pohody zvířat jako vliv na ekonomiku chovu, což je pro chovatele důležité.
V první části práce seznamuje s pojmem životní pohoda zvířat (welfare), protože je tento pojem klíčový a provází tak celou práci.
Následující část je věnována změnám, kterým čelí chov skotu v posledních letech, a to hlavně díky posunu v užitkovosti a modifikaci myšlení chovatelů, ošetřovatelů a spotřebitelů. Doležal a Staněk (2015) poukazují na tzv. chovatelský komplex: 1. Plemeno (volba plemene, plemenitba), 2. Chovatel (zootechnická, ošetřovatelská a veterinární péče, pracovní podmínky a znalosti zaměstnanců), 3. Výživa (kvalitní produkce kvalitních krmiv, sestavování krmných dávek), 4. Prostředí (požadavky na kvalitu, etologii a welfare). Nelze tvrdit, že pro úspěšnost chovu je nutné mít především dokonalé plemeno (genetiku). Stejně tak je nemožné tvrdit, že rozhodujícím faktorem je výživa. I přesvědčení, že dokonalá stáj a dojírna dělá mléko, je mylné. Stejně tak jako perfektní ošetřovatelé pouze nadstandartní péčí nedokáží vytvořit nadprůměrné stádo. Na tyto aspekty se musí chovatel dívat komplexně a respektovat je.
Tímto se tato práce přesouvá k ošetřovatelům. Je zřejmé, že právě kvalita ošetřovatelů je spíše opomíjeným faktorem, a proto tato rešerše popisuje analýzu povahy ošetřovatelů a jejich přístupu k zaměstnání ve vztahu k chování dojnic a jejich produkčním ukazatelům. V práci zmiňované studie uvádí, že po navržené a aplikované intervenci stereotypního chování ošetřovatelů, zacházení s dojnicemi a přístupu k práci na farmách dochází ke zlepšení v produkci mléka. Ošetřovatelé uváděli, že dojnice jsou klidnější, je s nimi snazší manipulace a že jsou sami přesvědčeni, že pozitivní chování směrem ke zvířatům má kladný celkový vliv.
Poslední část rešerše uvádí, jak lze aplikovat zjištěné hodnoty do praxe a jak postupovat. Jednou z možností je školení zaměstnanců, které nabývá důležitosti nejen v zahraniční, ale i České Republice. Školení je zaměřené na správnost postupů při dojení a ošetřování a hygienu v chovu tak, aby byl zajištěn dobrý zdravotní stav dojnic a kvalitní a zdravotně nezávadná produkce.The thesis is focused on influence of keepers on cattle and it is pointing out the importance of cattles welfare that has also influence on economy of cattle breeding which is for keeper very important.
The concept of animals welfare is explained in the first part of thesis, because we can consider this concept to be the key concept and it occurs in every part of this thesis.
Following part is devoted to changes that cattle breeding have been facing recently. The changes are thanks to the shift in performance and thanks to modification of keepers, carers and customers ways of thinking. Doležal and Staněk (2015) point out so called breeding complex:
1. Breed (choice of breed, breeding itself)
2. Keeper (technological, nursing and veterinary care, working conditions and knowledge of employees)
3. Nutrition (quality production of top feed, compilation of rations)
4. Environment (quality requirements, ethology and welfare).
It is not possible to say that for the successful breeding we need only perfect race (genetics). It is impossible either to claim that the decisive factor is nutrition. Also the conviction that perfect stable and parlour makes the milk is mistaken. The perfect carers cannot create higher than average herd only by formidable care. The keeper has to see all of these aspects complexly and respect them.
At this point the thesis starts to focus on carers. It is obvious that quality of carers is rather neglected factor. This thesis describes analyses of carers nature and their approach towards their job in relation to behaviour dairy cows and their production pointers. In my thesis mentioned studies state that after designed and applied intervention of stereotyped behaviour of carers, that means treatment of dairy cows and approach to their work in farms - we can see increasing production of milk. The carers said that the dairy caws were calmer, it was easier to manipulate with them and that they are convinced that positive approach towards the animals has a huge positive effect.
The last part of the thesis shows how to apply found information into practice and how to proceed. Training of employees is one of the possibilities that start to be more and more important - not only abroad but in The Czech republic as well. Training is focused on
correct way of milking, taking care of cattle and hygiene in breeding, so that the health condition of dairy cows is good and the production is quality and harmless.
Keywords:
chování; ošetřování; produkce; skot; stres; vztah člověk - zvíře; welfare