Název:
Zdravý životní styl a jeho dopad na spotřebitelské chování v gastronomii
Překlad názvu:
Healthy lifestyle and its impact on consumer behavior in gastronomy
Autoři:
Medová, Barbora ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Dlubalová, Zuzana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá zdravým životním stylem a jeho vlivem na spotřebitelské chování v gastronomii. V úvodu teoretické části je zpracováno téma zdravý životní styl a jeho jednotlivé složky- determinanty zdraví, wellness, fitness a především oblast zdravé výživy. Druhá kapitola teoretické části se zaměřuje na problematiku chování spotřebitelů, jejich motivaci, cíle a potřeby vedoucí k nákupnímu procesu. Dále jsou zde vymezeny faktory ovlivňující nákupní proces spotřebitelů. Třetí část pojednává o gastronomii, společném stravování, formách gastronomických zařízení a souvisejících právních předpisech. Vlastní práce je založena na dotazníkovém šetření. Analyzuje a zkoumá spotřebitelské chování konzumentů, jejich preference při výběru restauračních zařízení, ve stravování a jejich zásady v dodržování zdravého životního stylu. Na základě výsledků dotazníkového šetření jsou formulována doporučení pro provozovatele gastronomických zařízení.This bachelor thesis deals with the topic of Healthy lifestyle and its impact on consumer behavior in gastronomy. The introduction of the theoretical part is focused on healthy lifestyle and its components- determinants of health, wellness, fitness and mainly the field of healthy nutrition. In the second chapter of the theoretical part there is an analysis of consumer behavior, motivation, goals and needs leading to the purchase process. There are also defined factors affecting consumer to shopping process. The third section is about the gastronomy, catering and forms of catering operations including its regulations. The practical part is based on a questionnaire research, analyzing and studying the consumer behavior, consumer preferences in the selection of restaurants, alimentation and their adherence to the principles of a healthy lifestyle. Based on the research results there is recommendation suggested for catering operators.
Klíčová slova:
chování; fitness; gastronomie; hodnocení; spotřebitel; stravování; vliv; wellness; zdravý životní styl