Název:
Aktuální situace v oblasti zdrojů a příjmu Se u evropské populace
Překlad názvu:
Current situation regarding the sources and intake of selenium in European population
Autoři:
Půtová, Lucie ; Čadková, Zuzana (vedoucí práce) ; Křivská, Daniela (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na současná výživová doporučení a následný skutečný příjem selenu z potravy u obyvatel Evropy, rozdělených dle 6 -ti patřičných regionů. Především je zde řešena problematika zdrojů tohoto prvku a možným způsobům jeho suplementace. Součástí této práce je také identifikace areálů, u nichž se vyskytuje riziko nízkého příjmu selenu, a zároveň jsou zde řešeny důvody tohoto nedostatku.
V úvodu práce je tedy charakterizován selen jakožto stopový biogenní prvek, který má nespočet fyzikálních a chemických vlastností, které ovlivňují organismus každého jedince. Selen může na člověka působit v mnoha směrech pozitivně, ale zároveň samozřejmě i svou toxicitou. Z tohoto důvodu byl v této studii věnován prostor i chorobám, které selen může při nedodržování doporučeného množství příjmu způsobovat.
Výše příjmu selenu ve značné míře záleží především na jeho obsahu v půdě. Koncentrace selenu se proto liší dle geografických podmínek jednotlivých regionů, jimž byla věnována hlavní část práce. Každý region tak pochopitelně obsahuje rozdílné množství Se v půdě a následně tedy i v živočišných a rostlinných produktech. Dle mých poznatků ze studia odborné literatury, je však také velmi důležitá dostupnost určitých potravin, jako například ryb, které jsou na selen bohaté, a tak koncentraci selenu v denní stravě u několika států značně zvyšují. Dále zde byly vyzdviženy země, které příliš nedisponují potravinami na selen bohatými, a tak nadále hledají nejlepší možnou formu suplementace.
Tato literární rešerše tedy uvádí celkové srovnání denního příjmu selenu konkrétních států na území Evropy. Výsledky prokázaly, že nejstabilnější příjem tohoto prvku se vyskytuje na území Jižní Evropy, kde se jedná především o státy přímořské a je zde velmi dobrá dostupnost již zmíněných rybích produktů. Naopak v Jihovýchodní Evropě je patrné, že vzhledem k nízkým finančním možnostem, deficit není řešen a tak se předpokládá, že může nastat opětovný pokles příjmu tohoto prvku ve stravě.
This bachelor thesis is focused on the current dietary recommendations and the actual intake of selenium from food for the European inhabitants, divided into 6 appropriate regions. Above all, the thesis deals with the issue of the sources of this element and possible ways of its supplementation. Part of this thesis is also the identification of areas in which there is a risk of low intake of selenium, and at the same time there the reasons for this deficit are adressed.
In the introduction selenium is characterized as a trace biogenic element that has physical and chemical properties, which affect the organism of each individual. Selenium can have a wide range of positive effects, but at the same time, of course, its toxicity needs to be taken into account. For this reason, in this study space was devoted to diseases that selenium may cause in cases of non-compliance with the recommended amount of intake.
The amount of the intake of selenium depends mainly on its content in the soil. The concentration of selenium differs according to the geographical conditions of individual regions, which are described in the main part of this thesis. Each region contains a different amount of selenium in soil and consequently in animal and plant products. According to my knowledge from the study of literature, another very important factors is the availability of certain foods, such as fish, which are rich in selenium and thus greatly increase concentration of selenium in the daily diet for several states. The focus was also given to countries, that don't have food rich in selenium, and thus, continue to seek the best possible form of supplementation.
This thesis shows the total comparison of the daily intake of selenium in the specific states of Europe. The results have shown that the most stable intake of this element occurs on the territory of the South Europe. They are mainly coastal states and there is a very good availability of fish products mentioned before. By contrast, in south-eastern Europe it is evident that due to the low financial possibilities the problem of selenium deficit is not dealt with and it is assumed that there may occurr a decline in intake of this element in the diet.
Klíčová slova:
doporučený denní příjem; koncentrace Se v krvi; selen; výživová doporučení; výživové doplňky