Original title:
Obchod s olivovým olejem
Translated title:
Olive Oil Trade
Authors:
Kunc, Martina Isabella ; Kovářová, Kateřina (advisor) ; Škarková, Ludmila (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním a vyhodnocením obchodu s olivovým olejem v Evropě i celosvětově. První část se věnuje charakteristice obchodované komodity z chemického a anatomického hlediska, ale také problematikou metodiky určení nejdůležitějších jakostních ukazatelů významných při jejím zpeněžování. Druhá část řeší zmapování stávající úrovně produkce olivového oleje a podmínky
v obchodování na trhu s olivovým olejem v Evropě i ve světě. Třetí část vychází ze zhodnocení překážek při jeho produkci a výrobě. Závěrem je uveden vývoj cen, produkce, výtěžnost a acidity olivového oleje konkrétního podniku Podere Sagna a tyto ukazatele jsou porovnány se sledovanými průměry dosaženými v Itálii.
This thesis is focused on the evaluating of olive oil trade in Europe and globally. The first part deals with the characteristics of the commodity from the chemical and anatomical point of view and also with the issue of methodology for determining the most important indicators of quality in its monetization. The second part discusses the current level of production of olive oil and the situation on the olive oil market in Europe and worldwide. The third part is based on the assessment of the obstacles to its production and manufacturing. Final part is devoted to the levels of production, prices, gain and acidity of olive oil in a particular homestead Podere Sagna and these indicators are compared with the observed average numbers achieved in Italy.
Keywords:
Evropská unie; Itálie; obchod; olivový olej; produkce; spotřeba; zdraví