Název:
Vývoj cen mléka a vybraných mléčných výrobků v ČR
Překlad názvu:
Development of prices of milk and selected milk products in the CR
Autoři:
Vrbová, Šárka ; Steininger, Michal (vedoucí práce) ; Ondřej, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním cílem bakalářské práce je analýza a zhodnocení cenového vývoje mléka a vybraných mléčných výrobků. Teoretická část práce vytváří základní přehled o systému produkce, obchodu a spotřeby mléka v České republice. Praktická část práce se zaměřuje na vývoj cen jednotlivých mléčných produktů u vybraných maloobchodních jednotek. Součástí praktické části je také vzájemné porovnání maloobchodních jednotek mezi sebou. Máslo vykazuje nejvíce dynamický cenový vývoj ze všech zvolených výrobků. Naopak ceny odtučněného tvarohu a bílého jogurtu stagnovaly. Supermarket Kaufland byl vyhodnocen jako maloobchodní prodejna, která zákazníkům nabízí nejnižší ceny.The main goal of this bachelor thesis is analysis and appreciation of price development of milk and selected dairy products. The theoretical part of this thesis creates a overview of system of production, trade and consumption of milk in the Czech republic. The practical part is focused on price development of selected milk products in selected retail stores. Practical part also includes a comparison between three retail stores. Butter shows the most dynamic price development of all of the selected products.On the contrary the prices of fat-reduced cottage cheese and plain yoghurt stagnated. Supermarket Kaufland was evaluated as the retail shop with lowest prices for costumers.
Klíčová slova:
cenová tvorba; cenové srážky; cenový marketing; maloobchod; mléko; privátní značky; výroba mléka; vývoj cen; český spotřebitel