Název:
Stanovení obsahových látek u vybraných druhů a odrůd růží.
Překlad názvu:
Determination of content substances for selected species and varieties of roses.
Autoři:
Slavíková, Eva ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Súkeníková, Tereza (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání nejvýznamnější obsahové látky s významnými antioxidačními účinky, vitaminu C, v plodech vybraných druhů a odrůd růží. Bylinné přípravky jsou mnohdy lidmi vnímány jako prostředky "druhé volby" při neúspěchu alopatické léčby, která je zaměřena především na potlačování symptomů nemoci, pomíjí však zdraví celého člověka. Bylinné přípravky jsou proto častou alternativou pro terapii vleklých chronických onemocnění. Podkladem práce je rozsáhlá literární rešerše a výsledky měření provedených v laboratoři. Literární část práce obsahuje popis botanického zařazení rostlin růží, je zde uvedena základní charakteristika jednotlivých druhů růží a jejich morfologické znaky. V následujících kapitolách je zpracován přehled o účinných látkách obsažených v plodech růží a jejich vliv na zdraví člověka. V praktické části bakalářské práce obsahuje výsledky laboratorních testů pro zjištění obsahu kyseliny askorbové u jednotlivých druhů vzorků plodů růží, a dále obsahuje i výsledky vážení a měření jednotlivých druhů vybraných vzorků plodů růží. V úvodu praktické části jsou uvedeny i vybrané druhy růží a jejich stručný původ a popis. Pro účely praktické části byly vybrány vzorky druhů Rosa canina L. - růže šípková, Rosa davidii Crép. - růže Davidova, Rosa glauca POURR. - růže sivá, Rosa moyesii HEMSL. et WILS. - růže Moyesova, Rosa multibracteata HEMSL. et WILS. - růže mnoholistenová, Rosa nitida WILLD. - růže lesklá, Rosa pimpinellifolia L. - růže bedrníkolistá, Rosa rugosa THUNB. - růže svraskalá, Rosa 'Provins rose' a Rosa 'Sissinghurst Castle'. Výsledky praktické části jsou zpracovány do tabulek a grafů a potvrzují vysoký obsah vitaminu C v plodech růží. Tento obsah se pohybuje v rozmezí cca 300 - 900 mg.100 g-1. Vzhledem k rostoucímu zájmu o alternativní léčebné přístupy a "čisté" přírodní produkty lze předpokládat, že řada rostlin z čeledi Rosaceae si i nadále zachová své místo v léčebné praxi. Díky svým rozmanitým účinkům a možnostem zpracování budou kromě léčby akutních i chronických onemocnění využívány i při výrobě kosmetických přípravků.This bachelor's work is focused on comparing the most significant content substance, vitamin C, in fruits of chosen rose kinds species and varieties. Herbal products are often seen by people as products of "second choice", when failure of allopathic treatment occurs, which is focused especially on suppressing symptoms of illness, but it ignores health of the human body as whole. That's why are herbal products often alternative for therapy of chronic diseases. The base of this work is extensive literary research and results of laboratory measurings. Literary part of this work includes description of botanical classification of rose plants. There is stated basic characteristic of individual rose species and their morphological features. In following chapters is composed overview of effective substances in rose fruits and their effect on human health. In practical part of this work are included results of laboratory tests for determining ascorbic acid content for chosen samples of rose species and it also includes results of weighing and measuring of fruit samples of chosen rose species. There are also stated chosen rose species and shortly their origin and description, in the beginning of practical part. For practical part were chosen samples of species. Results of practical part are compiled into statistic tables and graphs and it confirms high content of ascorbic acid in rose fruits. This content is in range of cca 300 - 900 mg.100 g-1. Due to growing interest in alternative treatment options and "clean" natural product, it can be assumed, that many plants of Rosaceae family will keep its place in treatment practice. Those plants will be used not only for treatment of acute and chronic diseases, but also for cosmetic products production, thanks to its large effects and process options.
Klíčová slova:
hmotnost jednoho plodu; kyselina askorbová; refraktometrická sušina; růže; sušina