Název:
Výluhy z vermikompostů produkovaných za odlišných podmínek
Překlad názvu:
Extracts from vermicomposts produced under different conditions
Autoři:
Kahanec, Julius ; Hanč, Aleš (vedoucí práce) ; Pavel, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním smyslem této práce bylo zjistit, zda má aerace a doba vyluhování vliv na vlastnosti výluhů produkovaných za odlišných podmínek.
Výluhy pro náš pokus byly získány z pěti různých druhů vermikompostů (z koňského hnoje, digestátu, matoliny, jablečných výlisků a z kuchyňského odpadu). Vždy byl navážen1kg vermikopostu a pomocí speciálního extrakčního zařízení probíhalo vyluhování v 9 litrech vody. Pokus vždy probíhal 48 hodin a v předem stanovených intervalech byly odebírány kontrolní vzorky. Vždy po 1h, 6h, 12h, 24h a 48h. Výluhy byly připravovány ve dvou variantách. První varianta byla bez aerace za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min. Druhá varianta byla s aerací za stálé teploty 30 °C a za stálého míchání 750 ot. Min.
V této práci jsou hodnoceny výluhy z hlediska obsahů amonného (N-NH4+), nitrátového (N-NO3-), celkového dusíku, rozpuštěného organického uhlíku (DOC). Analytické přístroje umístěné na zařízení naměřily zbylé veličiny hodnocené v této práci - pH, měrná vodivost a obsah rozpuštěného kyslíku.
Výluhy produkované s aerací dosahovaly obecně vyšších hodnot sledovaných vlastností než výluhy produkované bez aerace. Tento rozdíl ale byl jen 6 %. Nejvyšší nárůst hodnot byl ve výskytu amonného dusíku a to ve variantě s aerací. Další sledované vlastnosti byly vyšší jen o jednotky procent..
Vliv doby vyluhování na vlastnosti výluhů byl zřetelný. Nejvyšší nárůst hodnot byl v prvních 24 hodinách, kdy hodnoty stoupaly nejvýrazněji. Zbylých 24 hodin už takový význam nemělo. Čas měl jistě velký vliv na vlastnosti výluhů, ale posledních 24 hodin vyluhování vlastnosti již významně neměnilo, takže není nezbytně nutné vyluhovat 48 hodin.The main purpose of this study was to determine if aeration and extraction time influence on the properties of extracts produced under different conditions.
The leachates for our experiment were obtained from five different kinds of vermicompost (from horse manure, digestate, marc, apple pomace and from kitchen waste). Has always been prepared 1kg of vermikompost and using special extraction equipment for leaching in 9 liters of water. Attempt always proceeded 48 hours and at predetermined intervals, were taken control samples. Every 1h, 6h, 12h, 24h and 48h. The leachates were prepared in two variants. The first variant was without aeration at a constant temperature 30 °C and stirring 750 rpm. The second variant was with aeration at a constant temperature 30 °C and stirring 750 rpm.
In this work we are evaluated in terms of leachate contents of ammonium nitrogen(N-NH4+), nitrate nitrogen (NO3--N), total nitrogen, dissolved organic carbon (DOC). Analytical equipment placed on the apparatus measured the remaining variables evaluated in this work - pH, conductivity and dissolved oxygen.
The leachates produced with aeration generally reached higher values than the leachates produced without aeration. This difference was only 6%. The highest increase during exgraction was the ammonium nitrogen in a variant with aeration. Other endpoints were higher by only a few percent .
The extraction time effect on the properties of extracts was clear. The highest rates of increase was in the first 24 hours, when values were rising most. The remaining 24 hours have had such importance. Time certainly had a great influence on the properties of the extracts, but the last 24 hours of leaching characteristics has not changed significantly, so it is not necessary to infuse for 48 hours.
Klíčová slova:
aerace; doba vyluhování; Vermikompost; vlastnosti výluhu; vodný výluh