Název:
Stanovení změn koncentrace hliníku v odvaru a digestátu Hibiscus sabdariffa
Překlad názvu:
Determination of aluminium concentration changes in infusion and digesta of Hibiscus sabdariffa
Autoři:
Binderová, Denisa ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Blanka, Blanka (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývala charakterizací obsahu hliníku v odvaru a digestátu ibišku súdánského (Hibiscus sabdariffa), jehož sušené části jsou často používány pro přípravu jednodruhových i směsných bylinných či ovocných čajů po celém světě. Tento prvek je totiž při nadměrné expozici vůči lidskému organismu toxický. Množství hliníku, které lidský trávicí trakt s určitou potravinářskou matricí přijme a je schopen vstřebat, závisí na mnoha faktorech, například na formě přítomného prvku, fyzikálně-chemických vlastnostech potraviny a v neposlední řadě také na jejich společném chování v lidské gastrointestinální soustavě. Koncentrace hliníku v samotné sušené rostlinné matrici ibišku súdánského je dána mimo jiné schopností rostliny akumulovat v půdě přítomný prvek a vytvářet ve svých pletivech komplexy, díky kterým se chrání před jeho toxicitou.
V praktické části bakalářské práce proběhlo stanovení množství hliníku v sušené rostlinné matrici 8 čajů z ibiškového květu, jejich nálevu a digestátu emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Tráveniny odvarů byly připraveny podle aktuální verze statického in vitro gastrointestinálního modelu Infogest Working Group. Bylo zjištěno, že obsah prvku v rostlinné matrici nebyl ovlivněn (p < 0,05) způsobem zemědělské produkce (konvenční × ekologické) ani zemí původu. Ze sušeného ibiškového květu pak přešlo do jeho odvaru pouze průměrně 5 % původního množství hliníku, jež nebylo (p < 0,05) přímo úměrné výchozímu obsahu. Po průchodu nálevů simulovaným trávicím procesem byl zaznamenán statisticky významný (p > 0,05) nárůst koncentrace prvku. Pozorované zvýšení obsahu hliníku bylo pravděpodobně způsobeno kyselým pH žaludeční fáze trávení, díky kterému přešel prvek do dobře rozpustných a tím lépe vstřebatelných forem.
The aim of this bachelor thesis was to characterize aluminium content in infusion and digestate of Hibiscus sabdariffa tea. Dried Hibiscus is worldwide used for the manufacture of herbal or fruit tea. Aluminium is at excessive exposure toxic for human organism. The amount of this element which is human gastrointestinal tract able to intake and absorb depends on many factors such as the form of it, physico-chemical properties of a food matrix and on their behavior in the human gastrointestinal system. The concentration of aluminum in the dried plant matrix is influenced bythe ability of plant to accumulate element from the soil and create aluminium complexes in tissues. This process protects plant against aluminium toxicity.
In experimental part of bachelor thesis was determined the amount of aluminum in dried plant matrix of 8 herbal teas of hibiscus flower, their infusions and digestates by emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES). Digestates from infusions were prepared according to the current version of the static in vitro gastrointestinal model Infogest Working Group. The content of the element in plant matrix was not (p < 0.05) effect by the type of agricultural production (conventional × ecological) or country of origin. From dried hibiscus flowers passed only cca 5 % of aluminium into the infusion and this amount was not (p < 0.05) proportional to the initial content of element. There was a statistically significant (p > 0.05) increase in the concentration of aluminium after infusions digestion via simulated gastrointestinal process. The observed increase of aluminum content was probably caused by the acidic pH of the gastric phase of digestion where aluminium passed into well soluble and therefore better absorbable forms.
Klíčová slova:
hliník; ibišek súdánský; in vitro trávení; metabolismus; toxicita