Název:
Organoleptické vlastnosti zvěřiny a výrobků z ní
Překlad názvu:
Organoleptic characteristics of the venison and venison products
Autoři:
Henrychová, Marie ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá organoleptickými vlastnostmi zvěřiny a masa hospodářských zvířat. Pozornost je věnována i masným výrobkům vyrobených ze zvěřiny. Posuzovala se platnost hypotézy, která zní: Organoleptické vlastnosti zvěřiny se statisticky významně liší od masa hospodářských zvířat. Bylo provedeno porovnání výsledků odborných prací, které se touto problematikou zabývaly. Organoleptické vlastnosti masa jsou podmíněny i fyzikálními vlastnostmi a chemickým složením, proto se práce zabývá i některými důležitými charakteristikami z této oblasti.
Výsledky práce ukazují, že existují statisticky významné rozdíly v organoleptických vlastnostech zvěřiny a masa hospodářských zvířat a výše uvedená hypotéza je platná. Z chemicko-fyzikálních hodnot srovnávaných druhů mas je signifikantní zejména rozdíl v obsahu tuku a profilu mastných kyselin. U všech druhů sledované zvěřiny byl zjištěn nižší obsah tuku a příznivější skladba mastných kyselin, hlavně vyšší obsah kyselin polyenových. Významné rozdíly byly i v obsahu dusíkatých látek, aminokyselin a hemových barviv. Ve většině případů byl u zvěřiny uváděn vyšší obsah vody. Celkový obsah bílkovin se výrazně nelišil, ale byly zjištěny výrazné rozdíly v jejich složení. Při senzorickém hodnocení byly potvrzeny statisticky významné rozdíly u intenzity a příjemnosti chuti, vůně, křehkosti a šťavnatosti masa. Výrazné rozdíly byly i u barvy.
Specifické vlastnosti zvěřiny se přenáší i do zvěřinových výrobků. Zde jsou rozdíly tlumeny ostatními komponentami, jako jsou jiné druhy mas a přídavné látky.
This thesis is focused on the organoleptic properties of game and farm animals meat. Some attention is dedicated to the game meat products too. Hypotesis Organoleptic properties of game meat are statistically different from meat of farm animals was evaluated. Comparison of the scientific publications concering this topic was made. Organoleptic properties are dependent on physical and chemical attributes, thus some of these important attributes are discussed in this thesis.
Results of this thesis show, that there are significant differences between organoleptic properties of game and farm animals meat and the hypotesis is valid. Within chemical and physical properties of compared kinds of meat there are significant difference especially in fat content and fatty acids profile. Game species presented in this thesis have lower fat content and also more favourable fatty acids profile and especially content of unsaturated fatty acid is higher. Significant differences were also in nitrogen compounds content, amino acids composition and haem pigments content. Higher moisture content was often presented in game meat. Differences in protein content were not significant, but several differences were found in the protein composition. During sensory evaluation significant differences were found in intensity and pleasantness of flavour, tenderness and juiciness of meat. Further differences were also found in color.
Specific properties of game meat are transfered also to the game meat products. But in products differences are soften by the use of other components, such as other kinds of meat or food additives.
Klíčová slova:
organoleptické vlastnosti; senzorická analýza; složení výrobků; zvěřina; zvěřinové výrobky