Název:
Rizika onemocnění psů, spojená s nesprávnou výživou
Překlad názvu:
The risks of disease in dogs associated with improper nutrition
Autoři:
Pečená, Jana ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V dnešní době je velice moderní vlastnit domácího mazlíčka. Jenom v České republice připadá na každou druhou domácnost jeden pes nebo kočka. S přibývající popularitou zájmových chovů se zvířata dostávají čím dál častěji do rukou laiků, kteří ne zcela přesně vědí, co opravdu zvíře potřebuje. V případě psů existuje mnoho organizací, které majitelům pomáhají psa cvičit, zabavit, dávají možnost účastnit se výstav či všemožně pečovat o jeho vzhled. Neexistuje ale dostatek organizací, které učí majitele, jak psa krmit, kolik živin který pes potřebuje například pro zdravý růst, lesklou srst či prováděné aktivity. Chovatelé a majitelé psů jsou pod vlivem reklamních agentur přesvědčováni o kvalitě jakýchsi krmných směsí a je čím dál méně majitelů, kteří se o kvalitní výživu opravdu zajímají.
Tato práce poskytuje obecný přehled základních složek krmiva, jejich důležitost pro fungování organismu a důsledky nesprávně vyváženého poměru mezi nimi. Následně se zaměřuje na nejčastější způsoby krmení psů, jejich charakteristiku, nevýhody a možná rizika způsobená nedostatečnou důslednosti při jejich zkrmování. Dále je zde uvedena řada problémů a onemocnění, která mohou vzniknout v důsledku neadekvátně vyvážené či nevhodně upravené stravy.
Je nutné pochopit závislost organismu na složkách potravy a zhodnotit míru jejich nezbytnosti v krmných dávkách. Stejně důležité je zvážit způsob krmení psů spolu s jejich riziky. Akceptovat rozdíl mezi vhodnými a nevhodnými surovinami pro psy a pro lidi.
Závěrem lze říci, že sestavení vyvážené krmné dávky je velice složitý proces, který pokud není bezchybný, způsobí snadno neblahé následky, na něž je nutné brát zřetel a snažit se jim předcházet.
It is modern to have a pet in this time. Only in the Czech Republic have every second family one cat or dog. With increasing popularity of livestock breeding are animals often kept by people without experiences, who don´t know, what animals need. In the case of dogs exist lots of organizations, who help owners with training and playing with dogs, they allow the dog to exhibit or caring about treir appearance. But it´s only few oraginazations, who teach owners, how to feed the dogs, how many nutrients thein dog need for healthy growing, shiny hair or making some activities. Owners and breeders of dogs are under pressure of advertisements, who convince them about quality of fodders and it´s few of owners, who are interested about real quality nutrition for dogs.
This work provides general summary of basic feed ingredients, their importace for functioning organism and results of improper ratios between them. Subsequently focuses the most often ways of feeding dogs, their characteristic, disadvantages and possible risks due to the lack of consistency in feeding. Hereafter are listed problems and diseases, who can develop from inaccurate balanced food or badly modify food.
It´s need to understand dependence between organism and nutrients. Important is a way of feeding dogs with their risks. Appropriate and inappropriate viands must be accepted. In conclusion of this work can be said, that compilation of balanced diet is very complicated process, which can easily causes bad aftermath and which must be accepted.
Klíčová slova:
alimentární poruchy; krmivo; nemoc; výživa psů; zdraví; živiny