Název:
Zhodnocení akvizice vybraných českých franchisingových konceptů
Překlad názvu:
Evaluation of selected acquisitions Czech franchise concepts
Autoři:
Sochor, Radovan ; Hes, Aleš (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá moderní a celosvětově dynamicky se rozvíjející obchodní metodou, která se nazývá franchising. V práci jsou podrobně zkoumány tři vybrané franchisingové koncepty působící na českém trhu. Zkoumané koncepty jsou z oboru gastronomie a jsou jimi Švejk restaurant, Potrefená husa a The PUB. Úvodní část práce seznamuje se základními teoretickými východisky a analýzou českého franchisingového trhu v oblasti obchodu a služeb. Ve Vlastní práci je pak provedena analýza vybraných konceptů a jsou zkoumány cíle práce. Hlavním cílem práce je vyhodnocení ekonomické a obchodní efektivity zkoumaných franchisingových konceptů. K naplnění tohoto cíle je použita komparativní analýza dle stanovených kritérií. Prvním dílčím cílem práce je pak zjištění zájmu potenciálních podnikatelů o zkoumané koncepty, který je prováděn pomocí vlastního výzkumu formou dotazníkového šetření. Druhým dílčím cílem je hodnocení konceptů a navržení inovativních postupů. This thesis is concerned with modern and dynamically developing worldwide business method that is called franchising. In this thesis are described three selected franchise concepts operating on the Czech market originally from the Czech Republic. Examined concepts are from the field of gastronomy and these concepts are Svejk Restaurant, Potrefena husa and The PUB. The opening part introduces theoretical basis and analysis of the Czech franchising market in the trade and service sector. In main part of this thesis is carried out an analysis of selected concepts and are examined objectives of the thesis. The main objective is to evaluate the economic and business efficiency of selected franchise concepts. To achieve this objective is used a comparative analysis of the concepts according to established criteria. The first partial objective is to determine interest of potential entrepreneurs about the selected concepts, which is identified by questionnaire. The second partial objective is to evaluate selected concepts and proposing of innovative processes.
Klíčová slova:
Franchising; Franchisingový koncept; Franchisor; Maloobchod; Podnikání; Potrefená husa; Restaurace; The PUB; Zákazník; Švejk restaurant