Název:
Charakterizace laktobacilů a bifidobakterií izolovaných z trávicího traktu divokých a domácích prasat
Překlad názvu:
Characterization of bifidobacteria and lactobacilli isolated from intestinal tract of wild pigs
Autoři:
Šimurka, Julius ; Rada, Vojtěch (vedoucí práce) ; Švejstil, Roman (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Mikrobiota trávicího traktu je považována za "získaný orgán" umístěný v hostitelském organizmu. Plní zde mnoho specifických funkcí. Složení mikrobioty se mění v průběhu života jedince v závislosti na jeho životním prostředí a výživě. Proces identifikace a charakterizace bakterií střevní mikrobioty je významnou podmínkou pro pochopení funkce tohoto "získaného orgánu".
Tato práce se zabývá anatomií a fyziologií trávicího traktu (TT) prasat a evolučními a stravovacími odlišnostmi prasete divokého a domácího, pro pochopení přirozeného prostředí výskytu bakterií TT, které následně ovlivňuje diverzitu bakterií střevní mikrobioty. Zmíněn je i proces domestikace, který ovlivnil dnešní podobu prasete domácího. V práci je rozebírána charakteristika laktobacilů a bifidobakterií, která obsahuje jejich popis, taxonomii, metabolismus a prostředí jejich výskytu. Dále práce zmiňuje izolační média, užívána v praxi pro izolaci bifidobakterií a laktobacilů z TT prasat, metody jejich identifikace a charakterizace.
Dostupná literatura potvrzuje rozdíly ve složení mikrobioty TT prasete divokého a domácího, s tím korelují i další studie, které studují různorodost mikrobioty dalších domestikovaných a divokých zvířat. Studium diverzity mikrobioty člověka např. ukazuje na širší druhové spektrum bakterií u primitivních kmenů člověka v porovnání s urbanizovaným člověkem.
The microbiota of the gastrointestinal tract is considered as "acuqrated organ" located in a host organism. There are many performs of specific functions. The microbiota composition changes during the life of the individual, depending on his environment and nutrition. The process of identification and characterization of the bacteria from the intestinal microbiota is an important prerequisite for understanding the function of this "acuqrated organ".
This work deals with the anatomy and physiology of the digestive tract (DT) of pigs and evolutionary and eating differences of wild and domesticated pig, for understanding the natural environment of bacteria from DT, which in turn affects the bacterial diversity of the intestinal microbiota. Also mentioned is the process of domestication, which influenced the present form of domestic pig. The work includes the characteristics of lactobacilli and bifidobacteria, which contains the descriptions, taxonomy, metabolism and habitats. The work also shows the insulating media used in practice for the isolation of bifidobacteria and lactobacilli from DT of pigs and methods of their identification and related methods of characterization.
The available literature confirms the differences in the composition of microbiota DT between wild and domesticated pig, that correlate with other studies which study microbiota diversity of other domesticated and wild animals. The diversity studies of humans microbiota, also confirms the broad spectrum of bacterial species in primitive tribes of humans compared with urbanized man.
Klíčová slova:
bifidobakterie; laktobacily; prase divoké a domácí; střevní mikrobiota; trávicí trakt