Název:
Výskyt poporodních onemocnění - ketóza, acidóza v zavislosti na kondici a struktuře krmné dávky v tranzitním období
Překlad názvu:
The incidence of postpartum diseases - ketosis, acidosis, depending on which condition and structure of the of rations in transition
Autoři:
Bubnová, Zuzana ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Jiří, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V této diplomové práci byl sledován vliv tělesné kondice (BCS) před porodem na výskyt ketózy po otelení a vliv struktury směsné krmné (TMR) dávky na výskyt bachorové acidózy v produkčním stádě.
Tato diplomová práce byla zpracovávána na farmě AGROBOS spol. s r.o. ve Slatině, která chová 165 kusů krav. Bylo hodnoceno celkem 25 dojnic a 10 vysokobřezích jalovic v období stání na sucho a celé stádo dojnic v produkční hale bylo sledováno pomocí kontroly užitkovosti (KU).
V době před porodem byla hodnocena tělesná kondice dojnic i jalovic na pětibodové stupnici s rozlišením 0,25 bodu. Po otelení jim byl odebrán vzorek krve z kořene ocasu. Byla sledována koncentrace betahydroxybutyrátu (BHB) v krvi 1 až 4 dny po otelení pomocí glukometru FreeStyle Optimum NEO. V produkční hale byla hodnocena struktura krmné dávky pomocí Penn State separátoru a z KU v systému MOOML byl sledován poměr tuku a bílkovin a ten vyhodnocen pro výskyt chronické bachorové acidózy.
Naměřené hodnoty BHB, struktura krmné dávky a poměr tuku a bílkovin byly porovnávány s doporučovanými hodnotami. Jako kritérium pro zdravou dojnici byla zvolena koncentrace BHB do 1,4 mmol/l v krvi. Hranice pro bachorovou acidózu byl poměr tuku a bílkoviny 1,1. Nižší poměr T/B byl označen jako bachorová acidóza. Doporučené podíly krmné dávky byly upraveny s ohledem na koncentrovanou jadrnou směs, která byla dojnicím podávána zvlášť v dojícím robotovi.
Ketóza byla zjištěna u 83 % krav na druhé a vyšší laktaci, ze kterých mělo 9,5 % zvýšenou kondici před otelením, tedy 3,75 bodu a větší. Všechny hodnocené jalovice trpěly ketózou po otelení a 70 % z nich mělo zvýšenou kondici před otelením.
Struktura směsné krmné dávky měla největší odchylky podílu částic na horním sítě separátoru. Byl naměřen až 50 % podíl částic na sítě s velikostí ok 19 mm.
Průměr poměru T/B byl v celém stádě 1,12. Dojnice, kterým byl měřen BHB a následně byly sledovány v KU na první laktaci, měly v první KU průměrný podíl tuku a bílkoviny 1,09, což naznačuje, že prvotelky průměrně trpěly bachorovou acidózou na začátku laktace. Dojnice na druhé a vyšší laktaci měly v první. KU průměrně poměr tuku a bílkoviny 1,17.
Naměřené hodnoty: BCS a BHB; T/B a struktura TMR byly statisticky hodnoceny pomocí korelace. Nebyla však potvrzena závislost ani u jednoho produkčního onemocnění.This thesis formed on the observation of the influence of body condition score (BCS) before calving on the prevalence of ketosis after calving and the structure of mixed ration on prevalence of rumen acidosis in production herd.
This thesis was made on the farm AGROBOS Ltd. in Slatina where 165 cows are raised. 25 cows and 10 heifers were assessed in dry period and whole herd of dairy cows in the production hall was monitored for performance (PM).
Body condition score of cows and heifers was assessed in the period before calving on a five point scale with resolution of 0.25 points. Blood samples were taken from them from the base of the tail after calving. The concentration of betahydroxybutyrate (BHB) was monitored in blood at first to fourth days after calving using FreeStyle Optimum NEO. The structure of mixed ration in the production hall was evaluated using Penn State separator. The fat protein ratio from the PM system MOOML was observed and evaluated for incidence of chronic rumen acidosis.
The measured values of BHB, the structure of the diet and the fat - protein ratio values were compared with the recommended values. As a criterium for a healthy state, the BHB concentration of 1.4 mmol / l was selected. The rumen acidosis limit for the fat protein ratio was set at 1.1. A lower fat protein ration was designated as ruminal acidosis. The suggested ration amounts for cows have been adjusted based on a grain mixture which was separately administered to dairy farms by the milking robot.
Ketosis was detected in 83 % of cows on the second or higher lactation of which 9.5 % had higher condition before calving, so 3.75 point or higher. All evaluated heifers suffered ketosis after calving and 70 % had elevated condition before calving.
The structure of the mixed ration had the highest deviations in proportions of large particles on upper sieve of separator. Up to 50 % of the particles for a mesh size of 19 mm were found.
The average fat protein ratio was 1.12 in the whole herd. Cows, which was measured for BHB and subsequently monitored in performance during first lactation, had in the first period the average proportion of fat - protein ratio of 1.09, suggesting that the heifers on average suffered from ruminal acidosis in early lactation. Cows at second and higher lactation had in the first month of performance the average ratio of fat and protein of 1.17.
Measured values: BCS and BHB; F/P and structure of mixed ration were statistically evaluated using correlation. But we have not confirmed of dependence on one production illness.
Klíčová slova:
acodóza; ketóza; kondice; krmná dávka; onemocnění; struktura