Název:
Vliv výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic
Překlad názvu:
Influence of nutrition on the production, quality of production and health of high yields dairy cows
Autoři:
Martinková, Lucie ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce je shromáždění poznatků o vlivu výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic.
Práce je tematicky rozdělena do čtyř bloků. V úvodu se pojednává o trávicí soustavě přežvýkavců a následně o mechanismu a fyziologii trávení. Krávy jsou pastevní, přežvýkavá zvířata a je to právě ruminace, která dává skotu výjimečné postavení mezi ostatními zvířaty. Díky fermentačním procesům v bachoru mohou krávy přeměnit píci s nízkou koncentrací živin na vysoce kvalitní potraviny jako je mléko a maso. Nesprávné fungování, či poranění trávicího traktu může dojnicím způsobit velké produkční i zdravotní problémy.
Následující část je věnována problematice mléčné žlázy. Popisuje její stavbu, tvorbu mléka a v neposlední řadě složení mléka. Protože mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám ve výživě lidí, je produkce mléka, tím pádem i zdraví a funkčnost mléčné žlázy alfou a omegou chovu dojného skotu.
Třetí část této práce je věnována krmivům používaných ve výživě skotu. Především je zde věnován důraz vlivu poměru živin v krmné dávce na zdraví dojnic, množství a kvalitu jejich produkce. Důkladně je zde rozebrána energie a dusíkaté látky, jejich potřeba pro dojnice a stanovení těchto výživových hodnot v krmivu.
Celá práce je zakončena tím nejdůležitějším. To je výčet negativních aspektů, vznikajících zejména nesprávnou výživou vysokoužitkových dojnic. Jedná se především o zdravotní stav, množství a složení mléka, poruchy tvorby mléčných složek a následná kontrola produkce mléka pomocí kontroly užitkovosti. Největší pozornost je věnována produkčním chorobám jako jsou alkalóza, acidóza a ketóza, neboť často předcházejí různým chorobám, které v chovu způsobují velké produkční i ekonomické ztráty.
The goal of this bachelor thesis is a summary of findings about an influence of production, production quality and health of high yeldsdairy cows.
The work is systematically divided into four blocks. The first one talks about gastrointestinal system of ruminants following by mechanism and physiology of digestion.
The cows are grazing, ruminate animals. The rumination makes the cattles unique among of others animals. Because of the fermentation process in the cows stomach it is possible for a cow to change a low quality of nutrition in the provender for high nutrition food like milk and meat.
The dairycows gastrointestinal tract can be easily injured by incorrect functions, this can cost big production and health risk.
Next part is focused on problems of dairy gland. It describes its lay out, dairy production and dairys structure. Milk and dairy products belong to basic nutrition value. Therefore is a correct production of dairies a key factor for cattle production.
Third part of this work is about cattles pasture and their nutrition. Firstly is this part about influence and proportion of nutrients in their feeding ration for health of cattle. It also talks about quantity and quality of production. The thesis analyses energy and nitrogen matters which are necessary for dairycows and an important set up of nutrient in pasture.
The conclusion of this thesis is the most important part. There is a list of negative aspects. Those are developed by causing an incorrect nutrition of high valued dairycows. Mostly we talk about a health condition, quantity and structure of milk. It also describes breakdowns for generation of dairy elements. The main part takes attention of productive diseases like alkalosis, acidosis and ketosis. Because of this, we are able to prevent any diseases, which cost big production and economics loss.
Klíčová slova:
dojnice; kvalita produkce; mléčná produkce; zdraví