Original title:
Hodnocení nových aromatických genotypů chmele
Translated title:
Evaluating new aromatic hop genotypes
Authors:
Henychová, Alena ; Pulkrábek, Josef (advisor) ; Jaroslav, Jaroslav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Požadavkem pěstitelů je, aby nová odrůda měla kvalitativní parametry Žateckého poloraného červeňáku, ale vyšší výnosový potenciál, a proto je v současné době snaha o vyšlechtění nové aromatické odrůdy.
Cílem diplomové práce bylo na základě produkčních ukazatelů, chemických a genetických analýz posoudit nově vyšlechtěné aromatické genotypy a vybrat ty, které by vykazovaly srovnatelné, nebo i lepší kvalitativní a kvantitativní parametry než registrovaná odrůda Žatecký poloraný červeňák. Získaná data byla vyhodnocena pomocí základních statistických charakteristik, oboustranných t-testů pro nezávislé výběry a korelační analýzy.
Výnos je nejdůležitější kvantitativní parametr, který je značně závislý především na klimatických podmínkách. Všechny genotypy hodnocené v diplomové práci dosahovaly vyšších průměrných výnosů než ŽPČ, kromě genotypu 4799. Z dosažených výsledků vyplývá, že nejvyššího teoretického výnosu dosáhl v roce 2014 genotyp 4801 (2,2 t suchého chmele) a v roce 2015 genotyp 4975 (1,77 t suchého chmele).
Nejdůležitější kvalitativní parametr je obsah alfa hořkých kyselin. Všechna aromatická novošlechtění vykazovala v chemickém rozboru pryskyřic parametry jemných aromatických chmelů. Aromatický genotyp 4975 měl nejvyšší průměrný obsah alfa i beta hořkých kyselin, vyrovnaný poměr mezi alfa a beta hořkými kyselinami, nejnižší obsah kohumulonu a kolupulonu a zároveň vykazoval ve všech sledovaných znacích chemického rozboru pryskyřic nízkou až střední variabilitu. Pro aromatické odrůdy s původem ŽPČ je typický obsah farnesenu vyšší než 12 % relativních, všechny hodnocené genotypy toto kritérium splňují.
Na základě genetických analýz byla vyhodnocena příbuznost k Žateckému poloranému červeňáku. Genotyp 4799 je geneticky nejblíže ŽPČ.
Piva uvařená z hodnocených genotypů mají podle senzorického hodnocení stejnou kvalitu jako Žatecký poloraný červeňák.
Hop growers request new cultivar should have qualitative parameters of Saaz semi-early red-bine hop with higher yield potential. Therefore currently, there are efforts to breed new aroma cultivars.
The aim of diploma thesis was to evaluate and choose new breeding aroma genotypes, which would show equal or better quality and quantity parameters than Saaz semi-early red-bine hop registered cultivar, based on production indicators, chemical and genetic analyses. Obtained data were evaluated by basic statistical characteristics, two-sided t-tests for independent selections and correlation analysis.
A yield is the most important quantitative parameter, which is mainly and significantly dependent on climatic conditions. All evaluated genotypes in diploma thesis have reached higher average yields than ŽPČ cultivar, except genotype 4799. Genotype 4801 reached the highest theoretical yield (2.2 tons of dry hops) in year 2014 and genotype 4975 (1.77 tons of dry hops) in year 2015 from achieved results.
A content of alpha bitter acids is the most important qualitative parameter. All aroma new breeding lines have shown parameters of fine aroma hops according to chemical analyses of hop resins. Aroma genotype 4975 showed the highest average contents of alpha and beta bitter acids, balanced ratio between alpha and beta bitter acids, the lowest contents of cohumulone and colupulone, and as well it kept a low or middle variability in all studied traits of chemical analyses of hop resins. A relative content of farnesene higher than 12% is a typical for aroma hop cultivars with ŽPČ cultivar origin. All evaluated genotypes achieved this criteria.
We evaluated the relationship to Saaz semi-early red-bine hop cultivar based on genetic analyses. Genotype 4799 has been genetically the closest to ŽPČ.
Brewed beers have been a same quality as beers from Saaz semi-early red-bine hop cultivar by sensory evaluation.
Keywords:
aromatický chmel; chemický rozbor chmele; genetická analýza; výnos