Název:
Význam a využití rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L. ) ve veterinární medicíně
Překlad názvu:
The importance and use of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) in veterinary medicine
Autoři:
Lešnerová, Olga ; Lukešová, Daniela (vedoucí práce) ; Fernández Cusimamani, Eloy (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývala především poznatky, které se týkají významnosti a potenciálního využití rakytníku řešetlákového (Hippophae rhammoides L.) ve veterinární medicíně. Jmenovat lze antioxidační a imunomodulační účinky, pozitivní vliv na kardiovaskulární systém nebo léčbu kožních onemocnění. Možné využití má rakytník také ve výživě zvířat, ke krmným účelům se nejčastěji využívá listů nebo výlisků. V práci lze získat informace o morfologii rostliny, nárocích na pěstování, výnosnosti a možnostech zpracování. Samostatná kapitola práce se týkala obsahových látek v jednotlivých částech rostliny, díky kterým se rakytník v posledních letech stává tak známým. Jeho potenciál se skrývá především ve využití bioaktivních látek v oblasti medicíny. V poslední části bakalářské práce byla graficky zpracována množství vybraných obsahových látek v plodech/šťávě a olejích rakytníku. V rámci dvou poddruhů rakytníků H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides a H. rhamnoides L. subsp. sinensis byl srovnáván v plodech/šťávě vitamín C a v olejích vitamín E a karotenoidy. Množství extrahovaných látek bylo často ovlivněno použitou technologií zpracování. Při podrobném studiu a srovnání literárních zdrojů bylo zjištěno, že u poddruhu H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides literatura uváděla množství vitamínu C s mediánem 229,5 mg/100 g, obsah vitamínu E v oleji ze semen s mediánem 351,8 mg/100 g a v oleji z dužiny 147,5 mg/100 g. Pro obsah karotenoidů v oleji ze semen vyšel medián 16,25 mg/100 g, v oleji z dužiny to byla hodnota 265 mg/100 g. Pro poddruh H. rhamnoides L. subsp. sinensis byla hodnota vitamínu C 1038 mg/100 g. Pro obsah vitamínu E v oleji ze semen byla hodnota mediánu 119,3 mg/100 g, v oleji z dužiny to bylo 171 mg/100 g. Medián pro obsah karotenoidů v oleji ze semen vyšel 32,5 mg/100 g, pro olej z dužiny to byla hodnota 282 mg/100 g oleje. V oblasti obsahových látek by bylo potřeba zajistit následné výzkumné analýzy, především v oboru veterinární medicíny.Bachelors thesis mainly discussed the findings which are related to significance and potential utilization of the sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) in veterinary medicine. We could appoint an antioxidant and immunomodulatory effects, positive effects on the cardiovascular system or treatment of skin diseases. Sea buckthorn could be also used in animal nutrition. For feeding purposes were mainly used leaves and residues after pressing juice and oils. The work also included informations about plant morphology, cultural management, harvesting, yield and processing. In a separate chapter were mentioned substances which were contained in various parts of the plant. Thanks to them, seabuckthorn is so familiar recently. Its potential is primarily in the use of bioactive substances in the field of medicine. In the last part of the thesis were created diagrams that showed quantity of selected substances contained in sea buckthorn fruits/juice and oils. For comparison were chosen vitamin C for fruits, vitamin E and carotenoids for oils within two subspecies H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides and H. rhamnoides L. subsp. sinensis. The amount of extracted substances were often influenced by the used technology. In a detailed study and comparison of literature sources, it was found that for the subspecies H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides literature indicates the quantity of vitamin C with a median of 229,5 mg/100 g, the content of vitamin E in the seed oil with a median of 351,8 mg/100 g and for pulp oil 147,5 mg/100 g. The carotenoid content in seed oil came with median 16,25 mg/100 g, for pulp oil it was 265 mg/100 g. Subspecies H. rhamnoides L. subsp. sinensis had the median value of vitamin C 1038 mg/100 g. For vitamin E in seed oil was the median value 119,3 mg/100 g, in pulp oil it was 171 mg/100 g. The median for carotenoids content in seed oil was 32,5 mg/100 g, the value for pulp oil was 282 mg/100 g. It will be necessary to ensure the subsequent research analysis about substances, especially in the field of veterinary medicine.
Klíčová slova:
dobytek; drůbež; Hippophae rhamnoides; krmivo; rakytník řešetlákový