Název:
Poskytování služeb v oblasti pohostinství se zaměřením na celiaky
Překlad názvu:
Provision of services in hospitality with a focus on coeliacs
Autoři:
Pechová, Gabriela ; Šálková, Daniela (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce pojednává o současné podobě služeb poskytovaných v restauracích z pohledu zákazníků, kteří mají onemocnění s názvem celiakie, z čehož plyne, že mají určité dietní omezení. Nejprve je téma skrze teoretickou část zasazeno do širšího kontextu. Teoretická východiska jsou rozdělena do tří větších celků pojednávajících o celiakii, specifikách bezlepkové diety a charakteristice pohostinství se zaměřením na zájmovou skupinu. V praktické části jsou pomocí statistického testování hypotéz zpracovány informace, získané dotazníkovým šetřením zaměřeným na cílovou skupinu. K tomuto účelu je praktická část rozdělena do čtyř oddílů, zabývajících se demografickými charakteristikami celiaků a jejich vlivem na návštěvnost restaurací, vhodnými vlastnostmi restaurací, jejich propagací a zájmem o specializované restaurace. Výstupem práce je shrnutí spotřebního chování celiaků v oblasti restauračních služeb a doporučení směřovaná k restauracím, jak poskytované služby vylepšit a přizpůsobit cílové skupině. Dále je řešena otázka fungování restaurace, která by se zcela nebo částečně zaměřovala na podávání speciálně připravených bezlepkových jídel.The master´s thesis is focusing on temporary characteristics of restaurant services from the view of customers who have the illness called coeliac disease, which means they have certain dietary restrictions. Firstly, the theoretical part sets the topic into the wider context. The theoretical background is divided into three larger parts dealing with coeliac disease, the specifics of gluten-free diet and with a characteristics of hospitality industry with focus on this group. In the practical part statistical tests analyse the information, obtained by survey aimed at the target group. For this purpose the practical part is divide into four parts dealing with demographic characteristics of coeliacs and their influence on frequency of visiting restaurants, suitable characteristics of restaurants, their promotion and with coeliacs' interset in specialized restaurants. The outcomes of the thesis are a summary of coeliacs' consumer behaviour in the field of restaurant industry and recommendations for restaurants, how the offered services could be improved and fitted to the target group. Finally the thesis deal with the question of working of a restaurant which would be partly or entirely focused on serving a specially prepared gluten-free meals.
Klíčová slova:
bezlepková dieta; celiakie; pohostinství; propagace; restaurace; spotřebitel; spotřební chování