Název:
Vliv enzymů, aplikovaných na zpracované bulvy cukrové řepy, ovlivňující kvalitu saturované šťávy
Překlad názvu:
The influence of enzymes applied on processed sugar beet bulbs on the quality of saturated juice
Autoři:
Langrová, Petra ; Pulkrábek, Josef (vedoucí práce) ; Ilona, Ilona (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na stanovení přítomnosti dextranu a jeho případného množství v cukrovarnických mezivýrobcích. Dextran je polysacharid, který vzniká na bulvě cukrové řepy nevhodným skladováním, nízkými teplotami, či poraněním řepné tkáně, která je následně velice citlivá k infekcím produkovaných mikroorganismem Leuconostoc mesenteroides. Infekce vede ke vzniku polysacharidů a jiných vedlejších produktů, které mají negativní vliv na technologické zpracování cukrové řepy. Z těchto polysacharidů je v postižené řepě nejvíce zastoupen levan a dextran, jejichž obsah výrazně zvyšuje viskozitu cukerných šťáv. To se následně projevuje na krystalizaci uhličitanu vápenatého při II. saturaci a tím dochází ke zhoršení filtrovatelnosti.
V případě přítomnosti dextranu či jiných polysacharidů dochází k dalším problémům v technologickém procesu výroby cukru. Pro jejich odstranění je použita enzymatická hydrolýza pomocí enzymu dextranázy, nebo alfa amylázy. Ta štěpí polysacharid dextran na menší oligosacharidy, které se nezachytí ve filtračním zařízení a nezpůsobí tak snížení výrobní kapacity. Komerčně dostupná dextranáza je ale finančně náročná, proto probíhají výzkumy k nalezení ekonomičtějších řešení.
Diplomová práce hodnotí přítomnost dextranu v extrahované šťávě metodou ICUMSA GS8 19 z roku 2009. Metoda spočívá v hodnocení přítomnosti dextranu v difuzní, těžké a II. saturované šťávě. Stanovovali jsme i alkalitu, pH, sedimentační a filtrační koeficient, polarizaci, sacharizaci a čistotu. Cílem této práce je vyhodnotit korelace mezi naměřenými hodnotami a aplikací 2 enzymů, které se požívají k odstranění těchto problémů.
Po dokončení experimentu a zhodnocení naměřených výsledků se nám nepodařilo prokázat souvislosti mezi laboratorně naměřenými hodnotami v provozní laboratoři cukrovaru společnosti Tereos TTD Dobrovice. Námi naměřené hodnoty neprokázali vzájemně ovlivnitelný vztah. Jediná prokazatelná souvislost byla při stanovení množství propláchnutých filtrů po II. saturaci za den, s množstvím použitých enzymů. V případě prokázání vysokého množství dextranů se filtry začali postupně zanášet nepropustnou vrstvou makromolekul, a v případě, že by nebyla použita enzymatická cesta pro likvidaci těchto polysacharidů, by jediným řešením bylo časté proplachování filtrů nebo snížení provozní kapacity spjaté s následným prodloužením zpracovatelské kampaně. Dále jsme prokázali účinnost alfa amylázy, která byla použita při zpracování řepy po Novém roce. Tento enzym měl podobné účinky na odbourání polysacharidů a zprůchodnění filtrů. Proto je možné v následujících kampaních nahradit finančně náročný enzym dextranázu lacinější alfa amylázou.
The thesis focuses on the determination of dextran presence and its potential amount in sugar made semi-products. Dextran is a polysaccharide which is created on a sugar beet tuber due to inappropriate storing, because of low temperatures or wound of beet tissue, which is subsequently prone to infections caused by Leuconostoc mesenteroides microorganism. The infection results in creation of polysaccharides and other secondary products which have a negative influence on technological processing of beet. Levan and dextran create the highest amount of these polysaccharides in sugar beet. They significantly increase the viscosity of sugar juice. It is subsequently seen on crystallization of calcium carbonate during the second saturation and this causes the deterioration of filterability. In case of dextran or other polysaccharides presence other problems arise in the technological process of sugar production. For its elimination enzymatic hydrolysis is used with the aid of dextranase or alfa amylase. This element splits dextran polysaccharide into smaller oligosaccharids which are not caught in filtration device and therefore do not cause reduction in production capacity. Commercially accessible dextranase; however, is financially demanding so that there are researches trying to find more economical ways. This diploma thesis evaluates the presence of dextran in extracted juice by means of ICUMSA GS8-19 (year 2009). The method evaluates the presence of dextran in diffused, heavy and II. saturated juice. The research was focused on determination of alkalinity, pH, sedimentation and filtration coefficient, polarization, sugar content and purity. The aim of this thesis is to evaluate the correlation between recorded numbers and the application of the two enzymes which are used for removal of these problems. After completion of the experiment and evaluation of measured results in operating laboratory of sugar factory Tereos TTD Dobrovice, connection among laboratory measured data was not proved. Our recorded data did not prove reciprocal relation. The only proved connection was about number of rinsed filters (per day) after II. saturation and amount of used enzymes. The amount of enzymes influences how many times per day filters must be rinsed in order to get rid of deposit. In case of high amount of dextran, filters started to be clogged by impervious layer of molecules and in case that enzymatic way was not used for elimination of this saccharide, the only solution was frequent filters rinsing or reduction in working capacity connected to subsequent prolongation of processing campaign.
Further, we proved the efficiency of alfa amylase which was used during beet processing (after New Year). This enzyme had the same impact on elimination of polysaccharides and clearance of filters. It is to say that in following campaigns it is possible to substitute financially demanding enzyme for cheaper alfa amylase.
Klíčová slova:
alfa amyláza; cukr; cukrovka; dextran; dextranáza; filtrovatelnost