Název:
Podnikatelský plán rodinné agroturistické farmy
Překlad názvu:
Business plan of family agrotouristic farm establishment
Autoři:
Šebková, Veronika ; Malý, Michal (vedoucí práce) ; Kateřina, Kateřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje tématu Podnikatelský plán rodinné agroturistické farmy. Práce je rozdělena do šesti hlavních kapitol členěných na podkapitoly. Hlavním cílem diplomové práce je zformování podnikatelského plánu na zavedení rodinné agroturistické farmy nedaleko města Tábor. Podnikatelský plán je zpracován tak, aby mohl být v budoucnu realizován.
Kapitola teoretická východiska pojednává o charakteristických pojmech spojených s podnikáním a podnikatelským plánem. Také blíže specifikuje venkovský cestovní ruch a táborský region.
Vlastní práce poskytuje informace o dílčích krocích, které je nutné podstoupit při zakládání podniku, a o zhodnocení vnějších a vnitřních vlivů prostředí. Prostřednictvím SWOT analýzy byla navržena a následně vybrána strategie S-O neboli maximaxová, jakožto optimální strategie pro podnikatelskou činnost.
V souhrnu výsledků je zformovaný podnikatelský plán sestavený podle pravidel stanovených pro sepsání požadavku o dotaci v zemědělství. Důležitou součástí této kapitoly je finanční plán. Plán se zabývá třemi variantami příjmů z poskytovaných služeb. Zatímco varianta A předpokládá 85% využití kapacity, varianta C počítá s pouhými 25%. Zlatou střední cestu představuje varianta B s 55% obsazeností lůžek. Doba návratnosti investice se pohybuje od 12 do 41 měsíců podle zvolené varianty.
Na základě zjištěných výsledků lze podnikatelský plán doporučit k realizaci.
This thesis deals with the topic of Business plan of family agro-touristic farm establishment. It is divided into six main chapters with several subsections. The main objective of this work is to form a business plan for the introduction of an agrotouristic farm near the town of Tábor. The presented business plan is designed so that it could be implemented in the future.
The chapter Theoretical basis discusses the characteristic terms related to entrepreneurship and to business plans. It also specifies the rural tourism and the region of Tábor.
This work itself presents information about the particular steps which has to be fulfilled when establishing a business and about the evaluation of internal and external environmental effects. The S-O analysis was suggested and afterwards selected through the SWOT analysis as the optimal strategy for this business plan.
The summary of results contains a formed business plan made based on the rules determined by the requirements for a grant in the agriculture. An important part of this chapter is the financial plan. This plan suggests three variants of revenues from the provided services. Option A expects 85% usage of capacity whereas option C assumes only 25%. The middle ground is a variant B with 55% occupancy of beds. Returns period ranges from 12 to 41 months depending on the selected option.
Based on the results, this business plan could be recommended for a realization.
Klíčová slova:
agroturismus; cestovní ruch; dotace; farma; finanční plán; podnik; podnikatelský plán; SWOT analýza; ubytování; zemědělství