Název:
Potravinový problém Somálského poloostrova
Překlad názvu:
The Horn of Africa food crisis
Autoři:
Viazanková, Zuzana ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zaměřuje na potravinový problém Somálského poloostrova. Potravinový problém je jedním z největších a nejstarších problémů lidstva. S tímto problémem úzce souvisí problém hladu a chudoby. Nedostatečný přístup k potravinám, surovinám a vodě se projevuje vyšším napětím a násilím, které pak vyústí v různé konflikty. Práce poskytuje teoretická východiska tohoto problému. V následující části popisuje příčiny potravinového problému, jako růst populace, nedostatek vzdělání, degradace půdy, klimatické změny, přírodní katastrofy apod. Praktická část práce je zaměřená na analýzu statistických dat, týkajících se demografie, ekonomiky, chudoby, zahraniční pomoci, zahraničního obchodu a zemědělství Somálského poloostrova. V poslední části práce jsou načrtnuta možná východiska z nežádoucí situace, v které se Somálsky poloostrov nachází, mezi ně patří zvýšení vzdělanosti obyvatelstva, stabilizace počtu obyvatel, rozvoj zemědělství, změna vlastnických vztahů půdy, ekonomický růst, integrační uskupení a potravinové programy.This work focuses on the Horn of Africa food crisis. The food problem is one of the largest and oldest problems of mankind. This problem is closely related to the problem of hunger and poverty. Lack of access to food, raw materials and water is reflected in higher tension and violence, which then results in various conflicts. The work provides a theoretical basis for this problem. The following section describes the causes of the food problem, such as population growth, lack of education, land degradation, climate change, natural disasters and the like. The practical part is focused on the analysis of statistical data on demographics, economics, poverty, foreign aid, foreign trade and agriculture of the Horn of Africa. In the last part of the thesis, there are outlined possible solutions of undesirable situation in which the Somali peninsula is located, among them an increase in the population's education, stabilization of population, the development of agriculture, change of ownership of the soil, economic growth, integration groupings and food programs.
Klíčová slova:
Africký roh; hlad; podvýživa; potravinová bezpečnost; potravinový problém; Somálsky poloostrov