Original title:
Ekologické zemědělství a spotřeba biopotravin v ČR
Translated title:
Organic agriculture and consumption of organic foodstuffs in the Czech Republic
Authors:
Michálek, Martin ; Grosz, Jan (advisor) ; Milan, Milan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá ekologickým zemědělstvím a spotřebou biopotravin nejen v rámci České republiky. Teoretická část práce charakterizuje, toto dynamicky se rozvíjející odvětví, dotační politiku, legislativní stránku a popisuje jednotlivé produkční
a mimoprodukční funkce ekologického zemědělství. Rovněž přibližuje akční plán na následující roky, kterým by se dané odvětví mělo ubírat. Dále přibližuje definici pojmu biopotravina, její specifika, náležitosti značení, kontrolní systém a formy prodeje. V neposlední řadě se zabývá komparací nutričních hodnot biopotravin a konvenčních potravin, a také samotnou spotřebou biopotravin na tuzemském trhu s prognózou do dalších let. Náplní empirické části je statistická komparace a analýza časových řad ekologického zemědělství, ke kterým jsou přidány i jednotlivé predikce pro následující čtyři roky. Dále praktickou část, respektive spotřebu biopotravin doplňuje statistická analýza dat získaných z anonymního dotazníkového šetření, které se týká preferencí spotřebitelů v otázkách nákupu a spotřeby biopotravin. Závěr práce se věnuje shrnutí dat
z dotazníkového šetření a navržení doporučení pro ekologické zemědělství a český trh s biopotravinami.
The master thesis deals with the organic farming and the organic food consumption, not only within the Czech Republic. The theoretical part of the master thesis, characterizes this dynamically developing industry, subsidy policy, legislative page and describes each of the production and non-productive functions of organic farming. It also presents the action plan for the following years, in which the sector should take. On approaching the definition of the concept of organic foodstuff, its specifics, the essentials of marking, control system and forms of sale. Finally, it deals with comparison of nutritional values of organic food and conventional food and also organic food consumption itself on the domestic market, with a forecast for the next years. Filling the empirical part is a statistical comparison and analysis of time series of organic farming, to which are added the individual predictions for the following four years. Furthermore, the practical part, respectively the consumption of organic food, supplements the statistical analysis of data obtained from an anonymous questionnaire survey concerning the preferences of consumers in matters of purchasing and consumption of organic food. Conclusion of the work is devoted to a summary of the data from the questionnaire investigation and proposing recommendations for organic farming and the Czech organic food market.
Keywords:
biofarma; biopotraviny; ekologické zemědělství; konvenční zemědělství