Název:
Rizika spojená s redukčními dietami
Překlad názvu:
Risks associated with weight loss diets
Autoři:
ŽŮRKOVÁ, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části bakalářské práce "Rizika spojená s redukčními dietami" se zabývám obezitou, jejími příčinami a důsledky, dále pak redukčními dietami s vyváženým poměrem základních živin, dietami se sníženým obsahem sacharidů i dietami se sníženým obsahem tuků, jejich základní charakteristikou a následným zhodnocením shrnujícím klady a zápory těchto dietních postupů i jejich potenciální rizika, která mohou ohrozit pacientovo zdraví. V části praktické je popsán kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo celkem pět respondentek s nadváhou či obezitou ve věku od 22 do 51 let. Naším cílem bylo během čtyř měsíců snížit jejich hmotnost odbouráním tukové tkáně při co nejlepším zachování tkáně svalové. Toho jsem se snažila docílit pomocí diety s vyváženým poměrem základních živin s mírným omezením energetického příjmu za současného zařazení vhodné pravidelné pohybové aktivity. První respondentka dokázala zhubnout 8,7 kg, přičemž tuková tkáň tvořila 7,1 kg a došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Druhá respondentka zhubla 1,3 kg, následně přibrala 3,3 kg, poté opět zhubla asi 3 kg; výsledný rozdíl před a po výzkumu činil pokles hmotnosti o 0,5 kg, přičemž se jednalo o úbytek 0,9 kg aktivní tělesné hmoty (z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty) a příbytek 0,4 kg tukové tkáně. Třetí respondentka rovněž podle měření Bodystatu zhubla o 0,5 kg (0,1 kg tuku a 0,4 kg aktivní tělesné hmoty), ale došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Čtvrtá respondentka dokázala zhubnout o 4 kg za dobu tří měsíců, výzkum však nedokončila z důvodu neplánovaného těhotenství. Pátá respondentka snížila svou hmotnost o 8 kg; jednalo se o 7,2 kg tukové tkáně a 0,8 kg aktivní tělesné hmoty (a z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty). Závěrem lze říci, že dvě respondentky dokázaly úspěšně snížit převážně množství své tukové tkáně, jedna respondentka dosáhla úbytku bezvodé aktivní tělesné hmoty a příbytku tukové tkáně, jedna respondentka především přibrala bezvodou aktivní tělesnou hmotu a jedna respondentka výzkum nedokončila.The theoretical part of this theses called "Risks associated with weight loss diets" deals with obesity, its causes and consequences as well as low-calorie diets, low-carbohydrate diets and low-fat diets. Their basic characteristics and evaluation follow. In this part, a summary the positives and negatives of these diet approaches and their potential risks that may endanger the patient's health can be found, too. In the practical part, a qualitative research which was attended by five female respondents is described. The respondents suffer from overweight or obesity and they are of the age from 22 to 51 years old. Our goal was to reduce their weight within four months. Moreover, it was intended to reduce an adipose tissue while maintaining the most of muscle tissue. This goal was reached by using a low-calorie diet with the balance of essential nutrients and the inclusion of appropriate regular physical activity. The first respondent managed to lose 8.7 kg. Her loss of fat tissue had a weight of 7.1 kg and there was an increase of anhydrous lean body mass by 0.2 kg. The second respondent lost her weight by 1.3 kg. After that she subsequently gained 3.3 kg. Then again she lost her weight by 3 kg. The resulting diference of the researches before and after was the decrease of body weight by 0.5 kg. There was the loss of lean body mass by 0.9 kg (0.2 kg of which was the loss of anhydrous lean body mass) and the increase of adipose tissue by 0.4 kg. Also the third respondent according to Bodystat device lost her weight by 0.5 kg (0.1 kg of body fat and 0.4 kg of lean body mass). However, there was an increase of anhydrous lean body mass by 0.2 kg. The fourth respondent managed to lose 4 kg in three months but the research was not completed due to unplanned pregnancy. The fifth respondent reduced her weight by 8 kg - about 7.2 kg of adipose tissue and 0.8 kg of lean body mass (0.2 kg of which was the loss of an anhydrous lean body mass). In conclusion, the two respondents were successfull in losing their amount of adipose tissue. One respondent was able to lose her anhydrous lean body mass and gain adipose tissue. One respondent gained especially anhydrous lean body mass and the last respondent did not finish the research.
Klíčová slova:
hubnutí; obezita; redukční diety; loss of weight; obesity; weight loss diets Citace: ŽŮRKOVÁ, Kristýna. Rizika spojená s redukčními dietami. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/47013