Název:
Množství přijímané soli ve stravě u vybraných dospělých jedinců a vliv tohoto množství na krevní tlak
Překlad názvu:
The amount of salt in the diet received by selected adult individuals and the effect of this amount on blood pressure
Autoři:
DVOŘÁKOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá problematikou vysokého příjmu soli stravou a s tím souvisejícími zdravotními komplikacemi - zejména vysokým krevním tlakem, hypertenzí. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat množství přijímané NaCl ve stravě u vybraných dospělých jedinců a vliv přijímaného množství na krevní tlak. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části je daný problém charakterizován. Výzkumná část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu, který byl realizován prostřednictvím pozorování za současného dokumentování získaných údajů do vytvořených formulářů. Technikou sběru dat bylo vážení veškerých surovin při přípravě stravy, měření krevního tlaku respondentů a laboratorní rozbor moči za 24 hodin. Vyhodnocení dat bylo provedeno pomocí programu Nutriservis Profesional spolu s využitím výživových údajů uvedených na obalech použitých potravin. Výzkumný soubor tvořilo 5 respondentů, dva muži a tři ženy. Získané výsledky jsou prezentovány formou textu, souhrnných tabulek a výsledků z laboratoře. Vyplývá z nich, že při zprůměrování výsledných čísel přijímané soli za jednotlivé dny, ani jeden respondent nesplňuje doporučené množství a s tím koresponduje i TK. Tři respondenti mají normální TK (již prehypertenze) a dva mají TK optimální. Jako nejvýznamnější zdroje soli se potvrdily uzeniny, pečivo a sýry.The work deals with the issue of high salt intake in the diet and with health complications that are related - especially high blood pressure, hypertension. The aim of bachelor thesis was to describe the amount of salt in the the diet received by selected adult individuals and the effect of this amount on blood pressure. The work is divided into two parts - theoretical and practical. In the theoretical part the problem is defined. The practical part is focused on a qualitative research, which was conducted through monitoring and recording the collected data into created forms. The data collection technique was weighing of all ingredients in food preparation, measurement of the blood pressure of the respondents and laboratory analysis of urine per 24 hours. Evaluation of the data was performed using a program Nutriservis Profesional together with use of nutrition information pictured on the packaging of the food. The research group consists of five respondents, two men and three women. The results are presented in text form, summary tables and results from the laboratory. They indicate, that after averaging the resulting figures of salt intake for each day, no respondent complies with the recommended amount and with this fact corresponds even the BP. Three respondents have normal blood pressure (prehypertension), and two have optimal BP. As the most significant sources of salt were confirmed smoke meat products, bakery products and cheese.
Klíčová slova:
hypertenze; krevní tlak; NaCl; Sodík; sůl; blood pressure; hypertension; NaCl; Salt; Sodium Citace: DVOŘÁKOVÁ, Tereza. Množství přijímané soli ve stravě u vybraných dospělých jedinců a vliv tohoto množství na krevní tlak. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46990