Název:
Problematika výživy u seniorů.
Překlad názvu:
Issues connected with nutrition of elderly.
Autoři:
NOVOTNÁ, Radka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u seniorů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat rozdíly ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol. V první části jsou vysvětleny pojmy, týkající se problematiky stárnutí a zhodnocení demografické situace ČR. Druhá část je zaměřena na projevy stárnutí, konkrétně na fyziologické, psychické a sociální změny. Dále je popisována energetická potřeba v seniorském věku, druhy jednotlivých živin a důsledky dopadu v případě nedostatečného či přebytečného množství živin. Následující kapitola se zabývá pitným režimem, který je neméně důležitou součástí výživy a bývá často podceňován, přičemž dodržení pravidel přijímání tekutin má velký význam na zdraví každého z nás. V teoretické části jsou také zmíněny faktory, které ovlivňují stravování seniorů, výživová doporučení, následky špatného stravování, mezi které patří malnutrice, obezita, sarkopenie a osteoporóza. Poslední kapitola teoretické části je věnována domovu pro seniory. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Jak se liší dodržování pravidelnosti ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 2. Jaká je konzumace ovoce a zeleniny u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 3. Jaká je konzumace potravin bohatých na živočišné tuky u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? 4. Jak se liší dodržování pitného režimu u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? Sběr dat proběhl technikou polostrukturovaných rozhovorů, kterých se zúčastnili senioři z domácího prostředí a senioři z domova pro seniory. Výzkumný soubor tvořilo 16 respondentů ve věku 65 - 92 let. Polovina respondentů žije v domácnosti a polovina v domově pro seniory (DpS). Respondenti byli vybíráni na základě prostého (záměrného) účelového výběru. Výzkum probíhal v okrese Pelhřimov. Celkem bylo provedeno 16 rozhovorů. Z výzkumného šetření vyplývá, že senioři žijící v DpS mají pravidelnější režim stravování než senioři žijící v domácnosti. Ve většině odpovědí uvedli, že se stravují 5x denně. Také časové intervaly mezi jednotlivými jídly jsou pravidelnější u seniorů z DpS. Dále z rozhovorů vyplynulo, že senioři z domácího prostředí častěji konzumují ovoce než senioři v DpS, naopak senioři z DpS jedí častěji zeleninu. Výsledky také ukázaly, že konzumace potravin bohatých na živočišné tuky se mezi oběma skupinami zásadně neliší. Obě skupiny respondentů upřednostňují živočišné tuky před rostlinnými. Senioři z DpS více konzumují maso, naopak senioři ve vlastním sociálním prostředí více konzumují uzeniny. Z výzkumu vyplynulo, že senioři pobývající v DpS mají pravidelnější pitný režim než senioři v domácím prostředí. Příjem tekutin u seniorů v DpS je rovnoměrněji rozložen do celého dne a celkový objem spotřeby tekutin dosahuje doporučené denní dávky. To ale neplatí u poloviny respondentů žijících v domácnosti, kteří uvedli, že celkové množství přijatých tekutin je nižší než 1,5 l za den. V diskuzi jsou komparovány mé poznatky s názory a výsledky ostatních autorů, kteří se zabývali stejnou problematikou. Poté následuje závěr práce, ve kterém jsou shrnuty výsledky z mého výzkumného šetření. Tyto výsledky byly poskytnuty domovu pro seniory, který se zúčastnil výzkumu. Také byl vytvořen informační leták, jenž je součástí této práce a měl by zlepšit informovanost seniorů v oblasti výživy.This thesis addresses the issue of nutrition of the elderly. The aim of the thesis was to explore the differences in the diets of seniors living in households and those living in retirement homes. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part is divided into several chapters. In the first part terms related to the issue of aging and assessment of the demographic situation of the Czech Republic are explained. The second part focuses on the signs of aging, specifically on the physiological, psychological and social changes. Furthermore, it takes a look at energy needs in old age, types of nutrients and consequences in case of insufficient or excess amounts of nutrients. The following chapter deals with fluid intake, which is an equally important part of the diet and is often overlooked, when respecting the rules of fluid intake is of great importance to the health of each of us. The theoretical part also mentions factors that affect seniors eating habits, nutrition recommendations, the effects of bad eating, which include malnutrition, obesity, sarcopenia and osteoporosis. The last chapter focuses on retirement homes. For the practical part of the thesis a qualitative research method was chosen. The following research questions were posed: 1. What are the differences in regularity of meals of seniors living at home and in retirement homes? 2. What is the consumption of fruits and vegetables among seniors living in households and retirement homes? 3. What is the consumption of foods rich in animal fats of seniors living in households and in retirement homes? 4. What are the differences in fluid intake of seniors living in households and retirement homes? Data collection was achieved through semi - structured interviews, which were attended by seniors from the household environment and those from retirement homes. The research group consisted of 16 respondents aged 65 - 92 years. Half of the respondents live in a household and a half in a retirement home. Respondents were selected on the basis of plain (intentional) purposeful selection. The research was conducted in the Pelhřimov district. A total of 16 interviews took place.The research shows that seniors living in retirement homes have a more regular eating routine than seniors living in households. In the majority of responses they indicated that they eat 5 times a day. Also, the time intervals between meals are more regular in retirement homes. Furthermore, the interviews showed that seniors from households are more likely to consume fruit than elderly people in retirement homes, while seniors from retirement homes eat more vegetables. The results also showed that consumption of foods rich in animal fats does not differ significantly in the two groups. Both groups of respondents prefer animal fats to vegetable fats. Seniors from retirement homes tend to eat meat, while seniors in households consume more smoked meats. The research showed that the elderly living in retirement homes have a more regular fluid intake than seniors at home. Fluid intake of the elderly in nursing homes is more evenly spread throughout the day, and the total volume of fluid consumption reaches the recommended daily intake. But that is not the case of half the respondents living in households who stated that the total intake of fluids is less than 1.5 litres per day. In the discussion my findings are compared with the results and opinions of other authors who have dealt with the same issue. Then follows the conclusion of the work, which summarizes the results of my research. These results were provided to the retirement homes, which participated in the research. An informative leaflet, which is part of this thesis, was also produced and should raise awareness of seniors in the area of nutrition.
Klíčová slova:
domov pro seniory; domácnost; pitný režim; senior; stáří; výživa; age; fluid intake; household; nutrition; retirement home; senior Citace: NOVOTNÁ, Radka. Problematika výživy u seniorů.. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46947